Общество

Водното бедствие взе четири жертви, щетите са за десетки милиони левове (Обновява се)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Четири станаха жертвите след потопа в община Царево. От МВР потвърдиха, че са идентифицирани телата на двама мъже и две жени. Сред жертвите е председателят на Районния съд в Царево съдия Мария Москова, съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

Няма нови сигнали за изчезнали хора. Обстановката постепенно се нормализира. По оценки на премиера Николай Денков щетите от бедствието са за десетки милиони левове. В община Царево е обявен ден на траур в памет на хората, загубили живота си. Заради бедствието по Южното Черноморие и жертвите, които взе, в цялата страна са отменени тържествата по случай Съединението на България. Няма да има и тържествена заря-проверка в Пловдив, нито исторически възстановки, остават само официалните церемонии.

След пропадането на моста на къмпинг „Нестинарка“ МВР оповести обходен маршрут: Ахтопол - с. Варвара - с. Бродилово - местността „Калинче“ / с. Изгрев – Царево. Поради пропадналия мост е преустановен трафикът за моторни превозни средства по пътя Царево – Ахтопол. Маршрутът приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол - Царево - Бургас, а впоследствие - към Ахтопол. Служители на Държавно горско стопанство ще съдействат на пътуващите.

С водолази, различни екипи на терен, техника за отводняване и доброволци службите в Царево разчитат да се справят по-бързо с последствията. Армията също остава в готовност да окаже помощ чрез включване на военнослужещи и високопроходима техника, за да участва в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и превоз на товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево и възможностите на Българската армия.

 

Община Царево стартира дарителска кампания

Община Царево открива дарителска сметка за възстановяване на щетите в резултат на бедственото положение, съобщи местната власт. Даренията могат да бъдат направени по банков път на името на:

ОБЩИНА ЦАРЕВО
Банка "УниКредит Булбанк" АД - Филиал Царево
Банков код - BIC: UNCRBGSF
Банкова сметка в лева - IBAN: BG98UNCR 7000 3925 4489 17
Код на плащане - 44 51 00 /помощи и дарения от страната/
Основание - дарение за възстановяване на щети

Как изглежда едно от най-пострадалите от потопа места по Южното Черноморие – къмпинг „Арапя“, може да видите в галерията снимки, публикувана на нашата фейсбук страница:


Предстоят проверки какво влияние е оказало застрояването 

Институциите проверяват за нарушения в конструкцията на разрушения мост, както и за проблеми със застрояването и деретата. Щети ще са за десетки милиони левове, но тепърва ще се оценяват. Това стана ясно от думите на премиера.

„Правят се проверки, но това е природно бедствие. Такива валежи - от 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа, се случват рядко, и когато паднат, има сериозни проблеми. Когато има такива обеми води, има огромна опасност от наводнения и жертви. В Гърция и Турция също има бедствия“, заяви Денков.

„Слушам информации и за засипани дерета. Уверявам ви - такива обеми вода не са свързани с 1-2 малки дерета. Цялостен обем се свлича от Странджа към морето. Локално ще се провери дали е имало последствия от застрояването. Резултатите от проверките ще бъдат огласени публично. Възстановяването на инфраструктурата ще бъде подпомогнато чрез Комисията по бедствия и аварии, със сигурност ще има щети за десетки милиони“, посочи премиерът.


Финансова помощ за пострадалите най-късно до 2 месеца

По неговите думи до 2 месеца пострадалите от наводненията по Южното Черноморие трябва да получат финансова помощ.

До 1512 лева се дават за повредени къщи и помещения, там, кхъдето живеят хората. Отделно има друга сума - до 2500 лева за повредени уреди. Там, където трябва да се възстанови нормалният живот.

Николай Денков, министър-председател

„Осигурено е всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората - храна, вода. Наред с институциите, които държавата изпрати още вчера в първите часове на сутринта, днес се присъединяват и доброволците заедно със щаба, който работи на място, за да може максимално бързо хората да се върнат към нормалния живот“, увери Денков.

Хората на „Арапя“ обаче се справят сами, разказа в ефира на Euronews Bulgaria Борислава, която се включи директно от мястото. Тя сподели, че е на нависоко, при нея има ток и отваря врати за всеки, който има нужда от подслон.

„Снощи около нас беше пълен мрак, като във филм на ужасите. Сега сутринта ме потърси една жена, която ме помоли да прибера в хладилника нейния инсулин. Беше притеснена и каза, че са прекарали нощта под нас във вили без ток. Аз съм заредена с храна, имам си всичко необходимо, но много други хора нямат. Нашата ветеринарка - д-р Йорданова, е в неизвестност. Казват, че са ги видели с майка й с джипа, много млада и прекрасен специалист“, разказа Борислава.

В знак на солидарност Пловдив отмени празничните събития за Съединението

Заради бедствената ситуация в община Царево, предизвикана от силния дъжд, Община Бургас отмени празничния концерт на пл. „Тройката“, който трябваше да се състои на 6 септември от 11:30 часа. Вместо това местните власти организираха молебен за здраве и спасение.

В Пловдив също отмениха предвидената концертна програма заради трагедията по Южното Черноморие.

„Във връзка сме с кметовете на засегнатите места, очакваме те да отправят своите искания и сме готови да откликнем с каквото можем. Имаме формирования, които са подготвени за подобни случаи. Отменяйки коктейла по случай празника, през БЧК ще изпратим храната от 250-300 порции към засегнатите райони“, каза на живо в ефира на Euronews Bulgaria кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Отменя се и тържествената заря по повод 138-ата годишнина от Съединението на България. Със средствата предвидени за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите. Все пак военните и църковни мероприятия, които са планирани в Пловдив по случай Съединението на България, ще се състоят.