Общество

Освиркаха Радев в Пловдив, той призова да осмислим „свещения пример за единение“

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Radev Suedinenie Yulian Stoianov Снимка: Юлиян Стоянов

На днешния ден през 1885-та Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело. Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите. Само за броени часове помете границата и една от най-големите неправди на берлинския диктат. Един прославен народ, който отказва съдбата му да се определя от Великите сили.

Това каза президентът Румен Радев по време на честванията на деня на Съединението в Пловдив. Речта му беше съпроводена от бурни освирквания от събралите се на площада хора, които скандираха „Радев е позор“ и „Слава на Украйна“.

Припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 138 години предначертаха пътя ни като нация.

Националното единение е кауза, която ние трябва да отстояваме, за да не се налага на следващото поколение да води нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство.

Каквито и да са различията в обществото, вярвам че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на нашите деца за свободна правова и европейска страна е обща кауза за всички нас. Особено днес, когато в Европа продължава а да бушува опустошителна война и да обезценява човешкия живот, да плащаме с растящо обедняване нашата собствено лекомислие и примирение.

Нека този ден да ни напомня, че само единни може да преодоляваме изпитанията и да градим тази България на която предците ни посветиха живота си. Всеки българин трябва да усеща силата на държавата и подкрепата на всички останали. Така както всеки засегнат от поредното подобно бедствие почувства протегнатата ръка на държава и обществото, поклон пред дейците на българското Съединение и техните завети. Да живее свободна и единна България, завърши словото си Радев.

На въпрос на Euronews Bulgaria какъв знак са освиркванията на гражданите, Радев отговори с въпрос „колко граждани?“ и после добави „това е демокрацията, всеки има право“.

 

.