Общество

138 години обединена България: Кои са героите на Съединението?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. До него се стига след народни бунтове, а денят остава в историята ни като акт, извършен с изцяло български действия. Съединението е защитено и с бойния дух на българските войски в Сръбско-българската война, в която побеждава България. А според историци 6 септември може да стане и национален празник на България.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия българите извоюват сами. 138 години по-късно обаче на улица „6-и септември“ в София не всеки знае кои са героите зад този подвиг.

След като Берлинският договор от 1878г. разделя България на две, българите от двете области не спират да желаят едно – границите да бъдат премахнати. Това обаче отнема 7 години.

Вече след като вътрешните проблеми в Княжеството се уталожат няма кой да спре процеса и в началото на 1885г. ситуацията ескалира.

Христо Христов – уредник в Национален исторически музей

Една от знаковите личности на съединителния акт е Захарий Стоянов.

„С острото си перо той не си спестява дори понякога думи, обвинения, обиди към своите противници“, казва Христов и показва снимка, запечатала спомена за нощта, в която се взима решението за действията в деня на Съединението.

Съвременниците казват: „Ние бяхме в стаята вътре в хотела. Седяхме в градината на задния двор, ядохме, пихме пяхме песни, а вътре Захарий Стоянов, Ризов, Андонов решаваха съдбините на Източна Румелия и на Съединението. Ние бяхме сигурни, че присъстваме на историческо събитие, не можахме да мигнем цяла нощ и на сутринта излязоха големците и казаха, че е решено Съединението да се проведе септември месец.

Христо Христов – уредник в Национален исторически музей

В нощта на 5-и срещу 6-и септември, четите начело с Чардафон Велики и знаменоската Недялка Шилева изпълняват нареждането на генерал Данаил Николаев – завземат конака, пощата и резиденцията на главния управител. Съпротива няма – Съединението е факт.