Европа

Блинкън пристигна в Киев, очаква се да обяви 1 млрд. долара помощ за Украйна (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Дете е сред най-малко 16 убити при руска атака в Донецкка област. Президентът Володимир Зеленски съобщи за ударен пазар, недалеч от фронта. На този фон – за четвърти път от началото на войната американският държавен секретар посети Украйна. На фона на нови руски удари Антъни Блинкън се срещна с колегата си Дмитро Кулеба и с президента Володимир Зеленски.

„Приветствах държавния секретар Блинкен в Украйна. Той стана първият мой колега, който започна деня си в Киев, отдавайки почит на загиналите ни герои на Берковецкото гробище. Това е знак на уважение към всички украински воини, които са дали живота си за нашата свобода и правото ни на живот“, написа Кулеба в Туитър.

В столицата Киев Блинкън спомена за „добър напредък“ на украинската контраофанзива.

Искаме да се уверим, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее с контраофанзивата, но и да има необходимото в дългосрочен план. За да сме сигурни, че има възпиращи средства и силен отбранителен капацитет, така че агресия като тази да не се повтаря повече.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

По време на визитата се очаква Вашингтон да обяви нова военна помощ за Киев за 1 млрд. долара. По-рано Зеленски коментира, че Украйна ще разчита и на своята отбранителна индустрия.

Ще има нови доставки. Много важно е, че ще започнем да произвеждаме нашите оръжия и заедно с войниците сме определили няколко приоритетни позиции. Това е, което трябва да се направи. Това ще бъде направено.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Също в украинската столица премиерът на Дания направи обръщение пред парламента. Мете Фредериксен е разговаряла с Блинкън във влак на път за Киев, след като по-рано Копенхаген обеща американски изтребители F-16 на украинските сили.

А от Кремъл заявиха, че подкрепата няма да се отрази на т.нар. „специална военна операция“.

„Ще продължат да подкрепят Украйна и ще водят тази война до последния украинец, без да жалят пари. Така го виждаме ние“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно Москва твърди за нови взривове на своя територия. А в Одеска област съобщиха за най-малко една жертва след поредна руска атака с дронове в района на пристанищния град Измаил.

А парламентът на Украйна одобри Рустем Умеров за нов министър на отбраната на страната. По искане на Зеленски той ще заеме мястото на досегашния министър, Олексий Резников.