Европа

Обявиха въздушна тревога в цяла Украйна, Зеленски обеща нови оръжия за армията

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Още по тъмно тази сутрин бяха задействани системите за противовъздушна отбрана на Киев. За територията на цяла Украйна беше обявена тревога за въздушно нападение. Към момента няма данни за пострадали. Президентът Володимир Зеленски увери, че правителството прави всичко, за да получи нови доставки от западните си партньори, за да продължи контраофанзивата с пълна сила.

Всички искания на войниците ще бъдат адресирани до висши генерали, правителствени служители и нашите международни партньори. Ще има нови доставки. Много важно е, че ще започнем да произвеждаме нашите оръжия и заедно с войниците сме определили няколко приоритетни позиции. Това е, което трябва да се направи. Това ще бъде направено.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинската армия продължава да напредва на юг и изток, като бавно си възвръща територия. През изминалата седмица са отвоювани около 3 кв. км земя около източния град Бахмут, който беше превзет от руските войски през май след месеци на тежки сражения. Междувременно стана ясно, че Зеленски е освободил от длъжност украинския областен управител на Донецка област Павло Кириленко. Агенция Укринформ отбелязва, че освобождаването на Кириленко е било одобрено вчера от Кабинета на министрите на Украйна.