Спорт

България завърши груповата фаза на Евроволей със загуба от Словения, Франция ни чака на осминафинал

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Bulslovoley BVF Снимка: BVF

Мъжкият национален отбор на България игра силно, но отстъпи с 0:3 гейма на действащия вицешампион Словения в последния си мач от груповата фаза на Евроволей 2023. В отделните части "трикольорите" загубиха на 29, 22, 30 точки, но въпреки това изиграха може би най-добрия си мач дотук в надпреварата. Двубоят бе пред пълните трибуни в Двореца на културата и спорта във Варна. Капитанът на България Цветан Соколов завърши с 23 точки. Александър Николов отбеляза 13, а Мартин Атанасов добави 12 пункта.

Участието на волейболистите ни в осминафиналите бе осигурено още преди мача. Те обаче се нуждаеха от поне два гейма, за да си осигурят по-лесен поток в следващата фаза. Така момчетата на Пламен Константинов завършват на четвърто място в групата с 2 победи, 3 загуби и актив от 6 точки, колкото има и третият Украйна, който е обаче е с по-добро геймово съотношение. На втората позиция остава приятната изненада на турнира Хърватия с 8 пункта, а на върха, с пълен актив от 15, е Словения.

Класирането на "лъвовете" обаче означава, че в осминафиналите ще се изправим срещу Франция, а двубоят с олимпийския шампион е в петък (8 септември) от 20:30 ч., отново в морската ни столица.