Политика

Делото за принуда срещу Радостин Василев тръгва след изборите

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Около 15 минути бяха нужни на съда да реши делото, по което обвиняем е депутатът Радостин Василев, да тръгне в съдебна фаза. По време на разпоредителното заседание срещу предложението не възразиха нито от прокуратурата, нито от защитата на народния представител. Двете страни не бяха на абсолютно еднакво мнение единствено по въпроса дали има допуснато нарушение в обвинителния акт, което да ограничава правата на някоя от замесените страни. Прокуратурата заяви, че такова няма, а защитата на Василев в лицето на адв. Ина Лулчева посочи, че „интересът на Василев е делото да се развие максимално бързо“ и затова няма да възразяват срещу акта.

Скоростта, с която двете страни се разбраха, изненада съдия Биляна Вранчева, която не бе взела със себе си тефтера със служебния си график, предвиждайки да се върне за него в евентуалната почивка. Именно насрочването на следващото заседание стана повод да се потвърди информацията, че бившият депутат от „Има такъв народ“ и от „Продължаваме промяната“ ще участва в кметските избори. Поради тази причина следващото заседание ще се проведе едва след вота.

Тогава се очаква разпит на двама свидетели – самата Христинка Иванова, както и председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В началото на заседанието пък съдия Вранчева съобщи, че Иванова е предявила граждански иск срещу Василев за 10 000лв за неимуществени вреди. И прокуратурата, и защитата на Василев бяха единодушни, че искът не трябва да се разглежда, защото ще забави наказателното дело за евентуалната принуда.

Случаят с Радостин Василев, който евентуално принуждавал Христинка Иванова да напусне парламентарната група на "Има такъв народ", стигна до съда малко повече от година, след като председателят на партията на бившия телевизионен водещ Тошко Йорданов пусна запис в пресклуба на БТА. Доближавайки мобилния си телефон до един от микрофоните в залата, близкият до Трифонов сценарист и депутат излъчи няколкоминутен аудиоматериал. В него се чуват два гласа – с телефонно звучене този на Радостин Василев и с естествен тембър – този на Христинка Иванова.

В рамките на няколко минути той се опитва да убеди първоначално съгласилата се, но после разколебала се депутатка да напуска парламентарната група на Слави Трифонов Христинка Иванова. Единият от аргументите в записа, с който чуваме Иванова да оправдава отказа си да напусне групата, е че не иска да става част от "Продължаваме промяната".

"Ма няма да ставаме ПП, бе, човек", убеждава я в разговора им Радостин Василев, който няколко месеца по-късно стана депутат от "Продължаваме промяната".

Към днешна дата – Василев напусна и групата на втората политическа сила, а Христинка Иванова не е част от малобройната парламентарна група на "Има такъв народ". Последната ѝ медийна изява бе именно в БТА, когато без да ѝ бъде давана думата от колегите ѝ, тя потвърди, че записът, в който казва, че "може да си иде и на село", е автентичен. Субективна е преценката дали записът съдържа заплахи спрямо Христинка Иванова. Като най-изразен хайлайт остава репликата на Василев: "Тогава си подай молбата, че напускаш Народното събрание, защото аз ще ти пратя хора и ще ти направя молбата както пише по книгите."

А в рамките на многото последователни парламенти през последните три години, Радостин Василев доби популярност покрай интереса от различните формации към него. Още като част от "Има такъв народ" в първото след последния кабинет на ГЕРБ 45-то Народно събрание той разказа как бил ухажван от Татяна Дончева (тогава част от "Изправи се, мутри вън!"), с написаното на листче предложение от "500K", за да разцепи вътрешно партията на Трифонов.

Година по-късно след като "Има такъв народ" се отцепи от управляващата четворна коалиция, партията се разцепи вътрешно. Група депутати, оглавени от Радостин Василев, напуснаха формацията на Трифонов. Част от тях, Василев включително, се оказаха по-късно народни представители на "Продължаваме промяната". Бившият министър на спорта напусна и "Продължаваме промяната" тази година след като стана ясно, че формацията ще управлява на ротация с ГЕРБ. След като смени две партии Василев реши да си основе движение - "Гражданско Движение Силна България", което прерасна и в политическа партия.

Колкото до съдебния процес относно евентуалните заплахи – той започна година и два месеца след излъчването на записа. През април тази година Иван Гешев, малко преди да бъде отстранен от поста главен прокурор, внесе в Народното събрание редица искания за снемане на депутатски имунитети. Един от тях бе този на Василев. Депутатският имунитет се снема или по собствено желание, или с решение на парламента. В случая бившият спортен министър се отказа доброволно от неприкосновеността си на 11-ти май. Месец по-късно прокуратурата повдигна и обвинението на Василев, което стигна до съда.