Политика

Дават ход на делото за принуда срещу депутата Радостин Василев

От Euronews България Euronews България
Radostin Vasilev Снимка: БГНЕС

В Софийския градски съд започва делото за принуда срещу независимия депутат Радостин Василев. Днес е разпоредителното заседание, съобщиха от съда. 

Обвинителният акт по делото беше внесен от прокуратурата на 4 юли. Според обвинението Василев е принуждавал народния представител Христинка Иванова от "Има такъв народ" да напусне парламентарната група.

Става въпрос за събитията от юни месец миналата година, когато „Има такъв народ“, към която тогава Василев се числеше, реши да напусне управляващата четворна коалиция. Последва разцепление в редиците на ИТН, Радостин Василев напусна парламентарната група заедно с още няколко депутати.

Тогава верните на Слави Трифонов го обвиниха, че се е опитвал да принуждава част от тях да се присъединят към бунта му. Конкретен пример бе даден с депутатката Христинка Иванова. Самата тя на пресконференция потвърди, че Радостин Василев я е притискал да напусне парламентарната група против нейната воля. Бяха пуснати и записи от техен телефонен разговор.  

"Не съм заплашвал никого и не съм принуждавал никого - това е истината", заяви след разпита си в Националното следствие Василев, след като се отказа от депутатския си имунитет.

Междувременно той се присъедини към парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България", която впоследствие също напусна. Това се случи около събитията по формиране на кабинета "Денков-Габриел" и след като Василев публикува запис от заседание на парламентарната група на ПП.