Свят

Срещата на Г-20: Джо Байдън очаква да се види със Си Дзинпин извън форума

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Джо Байдън ще се види с китайския си колега въпреки плановете на Си Дзинпин да пропусне Г-20. Американският президент обаче не уточни кога и къде ще се проведе тази среща и обяви, че е „разочарован“ от потенциалното решение на Си да не участва в предстоящия форум.

Президентът на Китай не е единственият държавен лидер с подобни намерения. Владимир Путин вече заяви, че вместо него на срещата ще присъства външният министър на Русия, Сергей Лавров.

И двамата президенти обаче се включиха в разговорите на страните от BRICS миналия месец. Те приеха нови 6 държави членки, сред които Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Г-20 е съюз на 19-те най-богати икономики в света и Европейския съюз. Тази година Индия е ротационен председател и организира годишната среща на лидерите в столицата си Ню Делхи.

Климатичните политики ще бъдат на фокус заради екстремното време не само в страната домакин, но и по света. Стотици индийци все още живеят в палатки след наводненията тази година. И си спомнят за преживяното.

Имаше толкова много вода, че не успяхме да вземем вещите си. Инструментите на съпруга ми за работа бяха отнесени от водата. Училищните униформи на децата, книги, дрехи, легла, матраци - изгубихме всичко.

Реха Деви, потърпевша от наводнение

Според Международния институт за устойчиво развитие от Г-20 са инвестирали над 1 трлн. долара за субсидии за изкопаеми горива само през 2022 година.

Индия е една от държавите с най-висок процент въглеродни емисии в света и продължава силно да разчита на въглища, за да произвежда електричество. Експерти очакват на срещата на Г-20 идния уикенд да се стигне до нови споразумения, свързани с възобновяемата енергия.