Свят

Си Дзинпин е обещал на Блинкен да не помага на Русия с оръжие (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Преодоляването на нестабилността в отношенията между САЩ и Китай е задължение и на двете страни. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен след разговори с президента Си Дзинпин в Пекин. До последно не беше потвърдено дали изобщо двамата ще се срещнат. Анализаторите посочват, че приемането на първия дипломат от страна на президента е сигнал за желание за подобряване на отношенията и дори за предстоящи разговори на ниво държавни глави между Джо Байдън и Си Дзинпин.

 

Здравото и силно икономическо сътрудничество е от полза както за САЩ, така и за Китай. И както министър Йелън заяви пред Конгреса миналата седмица, за нас би било катастрофално, както тя се изрази, да се разделим и да спрем всякаква търговия и инвестиции с Китай. Ние сме за намаляване на риска и диверсификацията. Това означава да инвестираме в собствените си ресурси и в сигурни, устойчиви вериги за доставки, да настояваме за равни условия за нашите работници и компании, да се защитаваме от вредни търговски практики и да защитаваме нашите критични технологии за сигурност и отбрана, за да не бъдат използвани срещу нас. Ясно заявих, че ще продължа да предприемам целенасочени действия, които са необходими за защита на националната сигурност на САЩ.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Това е първа среща между Си и американски държавен секретар от 2018 година насам. В началото на дискусиите президентът заяви, че очаква от Блинкен да има по-голям положителен принос за стабилизирането на отношенията САЩ- Китай.

 

Китайската страна ясно изрази своето решение и двете страни се съгласиха да следват общите договорености, които президентът на САЩ Джо Байдън и аз постигнахме в Бали. Двете страни също така постигнаха напредък и споразумения по някои конкретни въпроси. Това е много добре. Взаимодействието лице в лице винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност. Надявам се, че чрез това посещение, г-н държавен секретар, ще дадете още положителен принос за стабилизирането на отношенията между Китай и САЩ.

Си Дзинпин, президент на Китай

По-рано в понеделник Антъни Блинкен се срещна и с най-високопоставения дипломат на Китай - Ван И. Вчера той разговаря и с китайския външен министър Цин Ган. Основните теми на дискусии бяха ситуацията в Тайван, войната в Украйна и търговските отношения. Блинкен коментира, че Вашингтон продължава да следва политиката си на „Единен Китай“ и не иска независимостта на Тайван, но все пак предупреди Пекин да се въздържа от провокации. Си от своя страна потвърди, че Пекин няма да снабдява Русия с оръжия за войната с Украйна.