Общество

Изборен експерт за проблема с машините за гласуване: Някой отново не си е свършил работата

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Всички знаеха отдавна, че ще има местни избори. Някой, който е отговарял за тях, не си е свършил работата. Изведнъж отговорните институции научиха, че есента ще се проведе този вот. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Румяна Дечева от Обществения съвет на Централната избирателна комисия в отговор на въпрос относно задаващите се проблеми със софтуера на машините за гласуване. Според Дечева първото пробно гласуване с машините бе през 2009 г. и досега е трябвало да бъдат изчистени проблемите, свързани с използването им.

„При нас е традиция да се правят промени в изборното законодателство в последния момент. Тя обаче не е европейска“, допълни тя.

По мнението й „поради честите избори в страната имаме добра подготовка за провеждането им, но са притеснителни рокадите в много от институциите, които организират избори“. Като примери тя даде смяната на председателя на ГРАО, както и на главния секретар на МВР.

От 10 години настояваме да има одит на избирателните списъци, всъщност той се прави след избори, а не преди изборите“, посочи Дечева друг проблем около изборния процес.

„Важното е да подчертаваме, че местната власт е най-близо до нас, че с избирането на тази власт започва изграждането на политики“, заяви още тя.

Вижте повече във видеото.