Политика

Алексей Петров съдействал за акуширането на „некоалицията“, но не участвал пряко в разговорите

От Euronews България Euronews България

След като на първото заседание на парламента след лятната ваканция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Алексей Петров има отношение към създаването на настоящото правителство, днес той уточни в какво точно се състои намесата на убития бизнесмен. При посещение на болница в Бургас бившият премиер коментира пред журналисти, че Алексей Петров осигурил „логистиката“ около комуникацията между него и лидерите на „Продължаваме промяната“, но бизнесменът не присъствал лично на срещата между тях.

„Алексей Петров осигури логистиката да можем да си говорим, като е важно да се каже, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. Той ме убеди да преглътна арестите и всичко, в името на държавата“, каза Борисов.

След арестите, и всичко останало, между нас и „Продължаваме промяната“ физическата среща беше невъзможна.

Бойко Борисов, председател на ГЕБР

По неговите думи на срещата той и Петков се договорили да намерят път към сформирането на редовен кабинет и допълни, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е участвал в срещите за съставяне на правителство на лидерско ниво, предава БГНЕС.

Признанието на Борисов предизвика остра реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Докато от Денков и Габриел се провеждаха официални, за пред публиката, разговори за правителство, истинските, задкулисните договорки са направили сглобката. Класически пример на паралелна държава. И нейният баща е Бойко Борисов

Корнелия Нинова, председател на БСП

В същото време лидерът на ГЕРБ коментира и изострените отношения между правителството и президента Румен Радев:

„Президентската институция има две основни задачи: Да обединява, и ако има критики - да критикува. С първата тя не се справя, а с втората - не знам какво е имал предвид просто Радев като е говорил за Алексей Петров, защото единственото, което казах - надявам се да спрат да надигат кокалите на Алексей Петров, е, че той осъществи логистиката“, коментира Борисов.

Не вярвам президентът да се опитва да вкарва интрига с Петров, но той осъществи логистиката. 40 години сме се карали и били в спорта, отборът му бе създаден от шефа на ДС, срещу моя отбор. Още оттогава ми е битката с ДС“, добави той и допълни:

Сегашният зам.-министър на икономиката е синът на същия ръководител на ДС. Това са факти, не е критика, няма нищо лошо, че един човек, който вече го няма, е създал логистика, за да се отпочне разговора, защото той физически не можеше да се състои. Недялко Недялков - той го доведе в централата. Това не е тайна, провеждали сме срещи, говорихме си, - спекулацията, че това правителство се дължи на Алексей Петров, е спекулация. Той създаде логистиката това да се случи.“

Борисов увери, че черновата за проектореформата в КПКОНПИ е съгласувана между Лена Бориславова и Десислава Атанасова и предстои да бъде внесена в Народното събрание.

„Ще ги приключим тази седмица, и отиваме към Конституцията“, посочи лидерът на ГЕРБ.