Общество

Социолог: Има странно съвпадение между реториката на президента и тази на Костадинов

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Предстоящите местни избори ще провокират допълнителна конфронтация, която ще влоши качеството на законодателния процес.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime социологът от социологическа агенция „Насока“ Елена Дариева.

„В настоящата парламентарна сесия предстоят да бъдат приети ключово важни за бъдещето на страната ни закони – над 80 представители в държавни регулатори и институции. Има очаквано съгласие за промени в Конституцията. Трябва да се приеме и пакетът от мерки, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и промените и КПКОНПИ“, коментира Дариева.

В думите на президента и тези на партийни лидери като Костадин Костадинов се регистрират изключително странни съвпадения, дори в словоформата.

„Президентът Радев все повече открито атакува управляващите и нагнетява реториката до степен, че в един момент се чудим дали не ставаме свидетели на заявки да се оглави някакъв патриотичен проект“, смята социологът.

Тя цитира анализ на речта на Радев от 19 август на връх Шипка, според който в рамките на 11 минути държавният глава е направил 30 обвинения към властта.

„Ако се ревизира статутът на служебното правителство, то ще стане излишно, защото той преяжда с власт, благодарение на служебните кабинети, чрез които управляваше“, каза още Дариева.

Целия разговор вижте във видеото.