Общество

Болничен директор: Не можем да гарантираме увеличената основна заплата

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Подписвайки Националния рамков договор (НРД), Българският лекарски съюз (БЛС) ще задължи всички, които подпишат индивидуални договори със Здравната каса (НЗОК) да изпълнят заложените в него клаузи.

Това каза пред Euronews Bulgaria д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници в България, който е и директор на болница.

Преди няма и 5 мин. ми изпратиха последния вариант преди подписване на НРД. В него имаше отсрочки, които ни поставят в положение на агония докато не минат тези 6 месеца и след това окончателно да се терминираме. Ако увеличим заплатите ще има уравновиловка, което ще доведе до разпадане на колективите. При безпрецедентната кадрова криза, в която се намираме, нещата излизат от контрол.

Пътеките не са се вдигнали. Защо ябълката на раздора са основните заплати на медицинските служители. Важна е брутната заплата каква е. Отиваме на вариант да вдигнем основните заплати, при което с ограничения ресурс ще стане уравновиловка сред всички колективи в различните отделения и ние тези заплати не можем да ги гарантираме.

Коя държава ще направи лъвския скок от под 1000 лева на 2100 лв. на заплатите на лекарите, без да осигури допълнителни приходи?

Вижте цялото интервю във видеото.