Общество

Здравният министър: Увеличихме с 22% заплатите в Спешна помощ, не разбирам методите им

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

В края на втория месец на това управление сме постигнали увеличение на заплатите в Спешната помощ в порядъка на 22%, което не е малко от гледна точка на заплатите в страната и постигане на 3% бюджетен дефицит.

Това каза здравният министър проф. Христо Хинков на извънреден брифинг по повод протестите на служителите в Спешна помощ.

Аз съм се срещнал с тези хора поне 4-5 пъти и съм бил толерантен. Не разбирам методите, които те използват. Най-лесно е да се иска оставка и да се подаде оставка. Проблемът е свързан с това, че заплатите досега не са били обект на сериозно внимание от предишните управления”, каза още той.

Мога да кажа, че в разговорите със Синдикат “Защита” направихме всичко възможно, за да постигнем това, което те искат в някаква степен. На срещата в тристранния съвет обсидихме три варианта. В таблицата, която те ни бяха представили, техните искания надминават 30 млн. Затова направихме тези 3 варианта. В крайна сметка беше взет 2-ия вариант, с увеличение на 22%. Общата сума, която ще бъде дадена за работни заплати е 22 млн и 53 хил. Лева”, обясни зам. министър Бойко Пенков.

Лекар с две специалности ще взема 3 хил. лв. или близо с 400 или 500 лева увеличение на заплатите. За здравни грижи увеличението е с 400 лева и стига до 2245 лева. Това е началото и е направено така, че да няма диспропорция в увеличение на средствата. Тези 22% представляват увеличение върху всичко – основна заплата, клас прослужено време, нощен труд и всички надбавки”, обясни още той.

Средното увеличение на заплатите на шофьорите е 258 лева. То е върху основната заплата, която става 1500 лева. За категорията труд проблемът става сериозен. Оказва се, че всъщност условията за първа категория са работа под вода, във въздуха или в застрашаващи живота среди. Аз съм поел тази борба за шофьорите“, увери Пенков.