Европа

Шестима украински военнослужещи са убити при въздушни мисии край Бахмут

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Kuleba BGNES Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна. Снимка: БГНЕС, архив.

Шестима украински военнослужещи са били убити, докато са изпълнявали мисии с два хеликоптера в Източна Украйна, съобщава БНР. В изявление на украинските въоръжени сили в "Телеграм" се казва, че военнослужещите са изпълнявали мисии в района на източния град Бахмут, който се намира под контрола на руските сили.

Битката на източния фронт на Украйна достига ключов момент във войната с Русия. Експертите твърдят, че село Роботине в южната част на страната и Купянск в Донецка област остават ключови локации за контраофанзивата. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба също коментира, че последните успехи на украинските войски на южния фронт могат да открият пътя за изтласкване на руснаците обратно към Крим.

Украинските войски са подложени на постоянен обстрел от дронове, но целта остава да се разцепи сухопътният мост между Русия и Крим и да се отрежат силите на Москва в окупираните области на юг. Големи резерви на руските въоръжени сили са започнали да пристигат в района на Роботине. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу нарежда на работниците във военния завод в Тулска област да установят денонощно производство.

 

Възможен оръжеен договор между Русия и Северна Корея директно ще наруши няколко резолюции на Съвета за Сигурност на ООН. Наблюдаваме ситуацията отблизо и призоваваме Пхенян да спре всякакви преговори за оръжия с Русия и да спазва ангажимента си да не продава боеприпаси на Москва.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом

Междувременно руски официални лица обещаха, че нападението с дрон на летище Псков във вторник вечерта няма да остане ненаказано.