Политика

Местните избори ще струват рекордните 151 милиона лева, реши кабинетът

От Euronews България Euronews България

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година. Одобрените средства са в размер на 151,1 млн. лева, съобщиха от правителствената информационна служба.

Макар местните избори да са традиционно най-сложните и оттам скъпите, сумата е без прецедент до момента. За съпоставка, вотът за кметове и общински съветници преди четири години - през 2019-а - струваха наполовина по-малко - 70,7 млн. лв.

Други избори "две в едно" имаше през 2021 година. Тогава българите гласуваха едновременно за президент и народно събрание, а план-сметката предвиди за това 123 млн. лв. 

За последните парламентарни избори пък бяха усвоени 87 млн. лева, към които днес кабинетът добави още 7 млн. за доразплащане по различни дейности. 

Отделни суми ще бъдат предвиждани, ако и когато ЦИК сключи договорите за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване и други дейности, свързани с машинния вот, уточниха от правителствения пресцентър.