Европа

След превземането на Луганска област, руските сили се насочват към Донецкa

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След като получи пълен контрол над една от двете провинции в източното индустриално сърце на Украйна, Русия продължава настъплението си по-дълбоко в Източна Украйна.


Украинските сили продължават да дават отпор и се надяват пристигането на тежка артилерия от Запада да помогне.

 

Специалната военна операция в Украйна ще продължи до пълното изпълнение на всички цели, поставени от Върховния главнокомандващ Владимир Путин.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия

Русия пое контрола над град Лисичанск - последната крепост на украинските сили в Луганска област, която заедно със съседната Донецка област съставлява индустриалното сърце на Донбас.

 

Територията няма да бъде тяхна за дълго. Скоро ще ги изгоним и земята ни пак ще бъде наша.

войник

Руските сили продължават да нанасят въздушни удари по украински територии в Черниговска, Сумска, Харковска и Донецка област и по населени места по протежение на фронтовата линия. Основните усилия на руската армия в Донецкото направление са съсредоточени върху удържането на окупираните територии на Луганска област.

 

В Донецкото направление основните усилия на противника са насочени към установяване на контрол върху територията на Луганска област в рамките на административните граници. Противникът предприема мерки за възстановяване на транспортната инфраструктура в тиловите райони.

Олександър Щупун, говорител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

В Краснохоровка, в Донецка област се раздават помощите на около 6 000 души, които отчаяно се нуждаят от помощ. Една от жителките, Валентина, която помага за раздаването на помощи на нуждаещите се, описва "страха", който тя и много други хора преживяват всеки ден.

 

Страх, такъв страх те обзема и ужас. Просто ужас. Не знаеш откъде лети. Изглежда от едната страна или от другата. много е страшно. Искам да кажа, че просто искаме мир.

Валентина, жителка на Краснохоровка

Това, което се случва в Донбас, може да определи хода на войната.


Ако Русия успее там, тя може да освободи силите си, за да заграби още повече земя и да диктува условията на всяко мирно споразумение.


Ако Украйна, от друга страна, успее да притисне руснаците за по-дълъг период от време, тя може да натрупа ресурси за контранастъпление. Изтощаването на руснаците отдавна е част от плана на украинците, които започнаха конфликта с превъзхождащо въоръжение, но се надяваха, че западните оръжия в крайна сметка ще наклонят везните в тяхна полза.