Свят

Отстраниха външния министър на Либия след среща с израелския ѝ колега

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Либийският премиер Абдел Хамид Дбейба временно отстрани от поста външния министър на страната Наджла Мангуш. Тя е провела неформална среща с израелския си колега без одобрението на кабинета и в контекста на замразени двустранни отношения. Триполи не признава израелската държава и подкрепя Палестина в многогодишния конфликт.

Министерството на външните работи в Триполи отрече да е провеждана среща с представители на Израел и каза, че става дума за "случаен контакт по време на среща в министерството на външните работи на Италия".

Докато Мангуш определя разговорите като „случайни“, първият дипломат на Тел Авив Ели Коен ги нарича „историческа първа стъпка в установяването на отношения“. Срещата между Коен и Мангуш е била осъществена със съдействието на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни.

Малко по-късно Мангуш беше обвинена в измяна, а срещу нея е започнато разследване. Срещата ѝ с Коен предизвика и гражданско недоволство. В столицата Триполи се стигна дори до протести. Няма информация за ранени или за сериозни щети.