Свят

Италианската енергийна компания „Eни“ подписа сделка за 8 млрд. долара с Либия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Италианският енергиен гигант „Eни“ подписа сделка за доставка на газ на стойност 8 млрд. долара с Либийската национална петролна компания.

Преди подписването на енергийното споразумение италианският премиер Джорджа Мелони се срещна с премиера на Либия и ръководител на международно признатото правителство в Триполи Абдел Хамид Дбейба. Двамата обсъдиха енергийните въпроси миграцията през Средиземно море.

Това е първият голям проект в Либия от началото на 2000 г. и включва разработването на две морски газови находища.

"По време на това посещение беше подписана инвестиционна сделка за газ за 8 млрд. Долара между Националната петролна корпорация и нашия важен партньор - италианската Eni", заяви Дбейба.

Ени ще инвестира в разработването на 2 газови находища, както и в слънчева енергия и технологии за улавяне на въглероден диоксид. Очаква се те да произвеждат 850 млн. куб. м газ. Споразумението ще е за срок от 25 години и е най-мащабната и важна нова инвестиция в енергийния сектор на Либия от четвърт век.

"Това посещение показва, че Либия е приоритет за Италия, тя е приоритет за стабилността на Средиземноморието. Тя е приоритет за италианската сигурност и за някои от големите предизвикателства, пред които е изправена Европа в този момент, като например енергийната криза", каза Мелони.

Либия и Италия са ключови търговски партньори, особено в областта на енергетиката, където италианският гигант „Ени“ играе важна роля в усвояването на най-големите известни петролни запаси в Африка.

Това партньорство беше определон като "историческо", то трябва да създаде работни места в Либия и да засили позициите на Eni, която вече е водещ оператор с 80% от добива на газ в Либия.