Свят

Навършват се 60 години от Марша към Вашингтон и речта на Мартин Лутър Кинг

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Навършват се 60 години от пламенната реч на Мартин Лутър Кинг - реч, която според мнозина променя историята. Благодарение на Марша към Вашингтон в Белия дом се провежда важна среща, която помага за приемането на законите за граждански и избирателни права за чернокожите.

 

На 28 август 1963 г. 250 000 американци излизат пред Мемориала на Линкълн във Вашингтон, за да поискат граждански права, работа и свобода. Един от лидерите им, преподобният Мартин Лутър Кинг-младши, произнася реч, която оставя своя отпечатък в историята. През 1963 г. сегрегираните ресторанти и питейни чешми все още са често срещани в голяма част от Юга. Същата година полицията в Бирмингам използва кучета за нападение и пожарни маркучи с вода под високо налягане срещу протестиращите, които не проявяват насилие. 

На Нова година през 1863 г. президентът Ейбрахам Линкълн обявява еманципацията на робите, с което освобождава всички роби в щатите, които тогава се бунтуват срещу Вашингтон. Маршът към Вашингтон отбелязва 100-годишнината от това историческо събитие, но и подчертава, че е необходимо да се постигне повече по отношение на гражданските права. Тогава демонстрантите настояват за приемане на законопроекта за гражданските права на президента Кенеди.

 

Свободата никога не се печели завинаги. Тя се печели и извоюва във всяко поколение. Бдителността е отговорът. Аз разбирам умората и съчувствам на уморените. Но не се отказвайте. Искам да споделя, че майка ми винаги ми казваше: "Бебе, най-тъмният час винаги е преди зората". Не се отказвайте! Борете се докрай.

Бърни Кинг, дъщеря на Мартин Лутър Кинг-младши

Радикалната визия за Америка и красноречието на Кинг карат тълпата да аплодира идеите му за по-справедливо общество. В своята реч той казва:

"Америка е дала на чернокожите лош чек, чек, който се е върнал с надпис "недостатъчни средства".

"Имам мечта, че един ден тази нация ще се изправи и ще покаже истинското значение на своето верую: "Ние считаме тези истини за очевидни: че всички хора са създадени равни".

След края на марша в Белия дом се провежда важна среща с президента Кенеди. Маршът и президентската среща спомагат за оказване на натиск върху Конгреса да приеме законите за гражданските права и за избирателните права съответно през 1964 г. и 1965 г.