Европа

Заради замърсяване: Забраниха къпането на плажа Никити на полуостров Халкидики

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Област Халкидики в Гърция издаде временна забрана за плуване и къпане в част от плажа Никити, след като резултатите от микробиологични анализи на морската вода са показали стойности над допустимите норми.

Забраната за плуване се отнася до 100-метров участък от бреговата линия от двете страни на устието на потока, в който се изхвърлят пречистените отпадъци от пречиствателната станция Никитис.

Съответната документация е предадена от Регионалната служба за околната среда на общинското ръководство на Ситония, където се препоръчва да се вземат съотметните мерки и да се поставят табели с надпис „Плуването забранено“ в конкретния участък. Бреговата охрана трябва да се погрижи за спазването на забраната.

Заместник-управителят на Халкидики Катерина Зографу заяви пред онлайн изданието voria.gr, че решението, макар и трудно, тъй като туристическият сезон е в разгара си, е необходимо заради безопасността на гражданите. Според нея, проблемът е възникнал от неизправност при почистването биологични отпадъци на Никити.

Следващата седмица ще бъдат взети нови проби от участъка и ако се прецени, че водата отговаря на необходимите изисквания за чистота, забраната ще отпадне.