Общество

Министър Юлиян Попов: Българското море е чисто, но има точки с по-голямо замърсяване

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Чистотата на водата на българското Черноморие се наблюдава постоянно и в множество точки, а от началото на войната в Украйна това наблюдение се е увеличило още повече. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Проби и измервания прави ежедневно и Министерство на здравеопазването.

Според министър Попов ведомството прави често проби и от места, за които постъпват сигнали за наличие на някакво замърсяване.

В неделя при нас постъпи сигнал за замърсяване на плажовете около Поморие. Мобилизирахме целия си капацитет и нашият екип отиде да провери абсолютно всичко. Резултатът е, че всичко излезе чисто в този случай. Това не значи, че навсякъде е чисто. Има критични точки. Има например три точки в Южното Черноморие – Синеморец, Варвара, Ахтопол. Те имат пречиствателни станции, но те не са с необходимия капацитет и не са ефективни.

По думите на Юлиян Попов в такива случаи общината трябва да разработи планове за развитие и изграждане на такива пречиствателни станции. На тези места е в много ранен етап изграждането на пречиствателни станции, защото няма подробен устройствен план, а има и много сблъсъци и дебати относно плана на община Царево, която покрива този регион, обясни той.

Аз обиколих цялото Черноморие през последните два месеца, къпах се навсякъде, хората се къпят. Единственото въздействие върху туристически сезон беше от тотално необоснованата паника, свързана с Нова Каховка. Четох коментарната статия на DW: “България – когато край плажа вони, а в реката рибата измира”, в която са цитирани два казуса с роди в реките, при които регионалните инспекции действаха светкавично. В нея се твърди, че българското море вони, но не, то не вони. Има точки, които имат проблеми.

Санкциите за нарушения срещу околната среда в България са много ниски, категоричен беше министър Попов. Ръководството на Министерство на околната среда и водите обаче е инициирало повишение на глобите със средно около 50%, обясни той.

Цялото интервю с министър Юлиян Попов гледайте във видеото.