Европа

София да се обедини със Запада срещу сръбската агресия на Балканите, предлага историк

От Euronews България Euronews България
Kiril Iliev BGNES Снимка: БГНЕС.

Българските "патриоти" не реагират на сръбската агресивна политика за да не пречат на сръбските и руските интереси. Сърбия разглежда РСМ като подмандатна територия, а "Обединена Сърбия" е нов шовинистичен проект на Белград.

Гърция прави това, което България трябва да прави, за сметка на българското историческо наследство, а Република Северна Македония (РСМ) е лишена от политически елит, който е визионерски настроен. Това, което видяхме от македонските политици през последните години, ясно подсказва, че македонската политическа класа може да мисли и да вижда само няколко хода напред от избори до избори, и сякаш неглижира бъдещето в следващите 10-20 години. Русия иска да направи Черно Море свое вътрешно езеро, а Турция няма интерес от това.

Това каза в интервю за БГНЕС историкът и международен анализатор Кирил Илиев.

Позициите на ЕС и САЩ по въпроса за европейската интеграция на РСМ за първи път съвпадат с тази на София и това според него се дължи на общия интерес РСМ да бъде придвижена към голямото европейско семейство, тъй като именно това е естественият път след като тя стана член на НАТО. Историкът се надява РСМ да се впише и да бъде част от общите виждания, които трябва да има една модерна Европа в следващите няколко години, а не да бъде заедно със Сърбия в „сръбския свят".

Илиев припомни, че само преди няколко дни в сръбската телевизия „Пинк" министърът на отбраната Милош Вучевич каза, че РСМ и Черна гора трябва да бъдат наказани, както бе наказана Украйна, тъй като си позволиха да признаят Косово, което според него е вмешателство във вътрешните работи на Сърбия.

Международният анализатор отбеляза, че Вучевич е човекът, който наследи Александър Вучич на поста като лидер в Сръбската радикална партия, както и че именно той създаде „Обединена Сърбия", паралелен проект на т.нар. „сръбски свят". „Според хората, които внимателно следят процесите в Сърбия, внимателно следят шовинистичните планове на тази държава да преначертае границите на Балканите, всъщност, там, където Вулин спря, Вучевич продължи, т.е. плановете, които има Милош Вучевич, министърът на отбраната, за бъдещето на Сърбия, са далеч по-радикални дори от тези на хора като Александър Вулин", обясни той.

Илиев допълни, че ролята на Сърбия е да дестабилизира Балканите, да отклони по всякакъв начин дадена държава да нормализира отношенията си със съседите и това най-ясно личи, когато стане въпрос за българо-македонските отношения. „България категорично трябва да реагира на факта, че Сърбия продължава да не спазва правата на българите, които живеят в Западните покрайнини, а и не само там", подчерта той.

Историкът посочи, че десетки хиляди хора в Сърбия се определят като българи. „Спазването на правата на хората е обща европейска ценност и смятам за доста цинично тази държава да се е отправила към ЕС, дори да е затворила няколко глави, а все още да продължава да живее в XIX и XX век, където да не се спазват правата на хората беше ежедневие, особено когато става въпрос за сръбска етническа политика на Балканите", категоричен е той.

Според Илиев години наред Гърция прави това, което България трябва да прави по отношение на РСМ. Историкът уточни, че Гърция присъства във всяка една сфера на обществения и политическия живот в РСМ през медиите, през култура, през икономика, през търговия и през всякакво друго влияние, което може да се осигури – инфраструктура, енергийни проекти и т.н. „Влиянието, което има Гърция в РСМ, е много сериозно и това ѝ позволи да се превърне в страната, която направлява европейския процес на РСМ, да обере всички положителни точки, които това носи", обясни той и обърна внимание, че двете държави от години реализират редица културни проекти, понякога на база на българското историческо наследство.

Според международния анализатор проблемът е, че България няма изградена цялостна политика по отношение на РСМ, която да следва 10, 20, 30 години напред, докато Гърция има такава политика. 

Историкът е категоричен, че България трябва да действа проактивно там, където има компактно българско население – в Македония, в Гърция, в Сърбия, в Турция. „Навсякъде, където има български граждани, българската държава трябва да направи необходимото, за да гарантира техните права, достойнство, да обезпечи техните нужди и т.н.", каза още той и добави, че Гърция не се свени да реализира своите интереси и ще употреби всички подръчни средства, които тя има в политическия си арсенал.

Илиев отбеляза, че през последните години македонската тема беше употребявана по най-бруталния начин от хора, които съвършено не се интересуват от съдбата на българите в РСМ, от това какво ще стане с РСМ, но за сметка на това изключително преднамерено и много умело успяваха да използват темата, за да печелят политически дивиденти. „България може да бъде наистина един лидер на Балканите, но въпросът е, че България не иска", заяви той.

Историкът обясни, че мълчанието на политическия ни елит по темата за политиката на Белград и антибългаризмът, който се насажда, се дължи на зависимости. „Не е тайна, че на Балканите традиционно Русия разчита на Сърбия като свой инструмент да наложи своята воля и политика. България години наред беше доминирана от Русия, от СССР и после пак от Русия. Тези трайни, невидими нишки, които бяха изградени на Балканите, явно все още продължават да бъдат изключително жилави и да държат в хватка българо-македонските отношения и българо-сръбските отношения", подчерта той и отдаде именно на този тип зависимости от Русия пасивността и страхливостта на българската политическа класа, когато стане въпрос за Сърбия.

Илиев посочи, че България се отказва от правото си да защитава своите собствени интереси, както и че не си спомня нито една голяма национална кауза, която българската държава да е реализирала и да си е поставила на дневен ред. „Това показва, че българската държава е лишена от стратегия за своето собствено бъдеще и за бъдещето на децата ѝ", смята той.

Международният анализатор коментира Черноморския регион и ролята на Турция на Балканите. „Ролята на Турция е ключова на Балканите и ще става все по-важна и все по-стратегическа, тъй като Русия продължава да обкръжава Черно море", каза той и уточни, че още преди векове Русия има амбицията Черно море да бъде нейно вътрешно езеро.

Според него Русия все повече се приближава към това да заграби черноморските територии на Украйна и прогнозира, че най-вероятно се готви да анексира и териториите на Грузия Абхазия и Южна Осетия. „Абхазия също има излаз на Черно море. Това означава, че Русия стяга обръча около Черно море, което е наистина една лоша новина за България", отбеляза Илиев и добави, страната ни трябва да търси всякаква възможност – логистична и инфраструктурна, под формата на военни учения с Турция.

Относно това каква ще бъде етническата карта на Балканите, според него, може би България и Турция все пак имат своите различия.