Европа

„Македонци, не се тревожете“: Включването на българите в конституцията влезе в парламента

От Георги Вълков Георги Вълков Редактор
Dimitar Kovachevski Sobranie Parlament RSM Pravitelstvo RSM Снимка: Правителство на РСМ

„Ако не бъдат направени промени в Конституцията, пътят ни към ЕС спира и това ще има отражение върху отношенията ни със САЩ.“

Това каза премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски в обръщението си пред Комисията по конституционни въпроси в парламента, на чието заседание днес беше одобрено с 10 гласа „за“ и 7 „против“ започването на парламентарната процедура по отваряне на Конституцията, за да бъде вписан в нея и българският народ. Това се случва, след като на 18 юли правителството в Скопие одобри предложението за пристъпване към конституционните промени. Предстои дебат в Комисията по конституционни въпроси, а на 18 август е предвидено пленарно заседание, на което управляващите трябва да осигурят 80 депутати, които да гласуват за отварянето на Конституцията.

Вписването на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ е официално условие на ЕС за започване на преговори за членство на Скопие. Парламентарната процедура започна без предварително осигурено мнозинство от 2/3 в парламента и при твърдата позиция против промените от страна на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ.

В Комисията по конституционни въпроси Ковачевски заяви, че „македонските граждани не трябва да се тревожат“ от включването на българите в Kонституцията и отхвърли обвиненията на опозицията, че промените се правят под натиск и диктат от България. Той предупреди, че страната „не трябва да пропуска този шанс за Европа“.

Истината е, че няма да има по-добро споразумение и няма да има друга преговорна рамка и това е, което Европейският съюз казва.

Димитър Ковачевски, министър-председател на РСМ

„В следващите няколко седмици ще стане ясно кой мисли за себе си и кой за децата си и гражданите. Всеки сам трябва да прецени дали да гласува за Европа или да потисне гласа на съвестта в себе си и да реши да вкара страната в изолация по нечий диктат“, обърна се Ковачевски към депутатите и ги предупреди, че европейски представители са му казали, че има голям шанс Албания да се отдели от РСМ и да продължи напред по евроинтеграционния си път сама, ако югозападната ни съседка не приеме конституционните промени.

„Сценарият от 2018 г. няма да се повтори“

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя яростно на включването на българите в Конституцията и изключва каквато и да било възможност нейни депутати да гласуват за промените. Лидерът на партията Християн Мицкоски увери, че сценарият от 2018 г. няма да бъде повторен, когато осем депутати от партията гласуваха „за“ промяна на името на страната и подкрепиха Преспанския договор с Гърция въпреки позицията на ръководството.

„Ако смятате, че тези 8, които гласуваха преди 5 години срещу македонските интереси, са били манипулирани, не са. Знаеха точно какво правят, имаха лична изгода и предполагам, че затова са решили да се продадат“, подчерта председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ

На въпроса дали очаква възможност за манипулация на пленарното заседание, Мицкоски каза, че имат стратегия и за това.

„Тъй като през цялото време твърдят, че имат 80 народни представители, за да приемат промените, няма защо да чакат, да насрочат заседание още утре. Щом имат 80 депутати, да гласуват. Ако не го насрочат веднага, това означава, че нямат 80 депутати и тогава не виждам друга политика, с която това правителство да оправдае съществуването си, и трябва да разпуснем парламента възможно най-скоро и да отидем на парламентарни избори“, каза Мицкоски.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски пък призова македонците „да останат с вдигната глава“, защото „отстъпки нема“.

 

„Има дни за историята! Това е един от тях! ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне потъпкването на македонската национална идентичност, отричането на македонската история и култура. Днес в Събранието ще гласуваме ПРОТИВ конституционните промени! НЕ на изнудването! С това поколение на ВМРО-ДПМНЕ изнудванията не минават!“, пише Николоски в профила си във Фейсбук.

Подобни послания в социалните мрежи отправиха и други депутати от ВМРО-ДПМНЕ:

Евроинтеграция в „кьорсокак“

В първата фаза на процедурата, при която се обсъжда само инициативата за отваряне на Конституцията на РСМ, са необходими 2/3 мнозинство в парламента, тоест най-малко 80 от общо 120 депутати в Собранието. Във втората фаза се утвърждават конкретните предложения за поправки в основния закон, за което е необходимо обикновено мнозинство от 61 депутати, а в последната, трета фаза, са необходими отново поне 80 гласа „за“. В оптимални условия цялата процедура по промени в Конституцията на РСМ трае около 3 месеца.

Засега обаче управляващите в Скопие разполагат с около 70 гласа в парламента, което означава, че на този етап няма как да бъде завършена първата фаза по отваряне на Конституцията, респективно промените да бъдат придвижени напред.

Според утвърдения вчера график дебатът в Комисията по конституционни въпроси трябва да продължи до 9 август, а на 18 август е предвидено пленарно заседание, на което правителството следва да осигури 80 депутати, които да гласуват за отварянето на Конституцията. Парламентарни източници от мнозинството обаче допускат възможността след приключване на обсъждането на пленарната сесия, Джафери да заяви, че в момента няма условия за гласуване в парламентарната зала и да отложи първото гласуване за конституционни промени за неопределен срок, предаде БТА. Това, според представители на правителството, ще удължи срока за убеждаване на нови народни представители.