Общество

Радев: Най-накрая има напредък в конституционното равноправие на българите в РСМ

От Euronews България Euronews България

Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не и последната. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти текстовете за промени в конституцията на Република Северна Македония (РСМ), които бяха приети от правителството на РСМ вчера.

По думите на държавния глава е изключително важно да бъдат изпълнени изискванията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединяване на РСМ към Европейския съюз.

„Най-сетне се стигна до придвижване напред на въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в РСМ“, коментира Радев. Президентът посочи, че само партия „Има такъв народ“ (ИТН) е подкрепила идеята му вписването на българите в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие, за да може страната да започне преговори за Европейския съюз.

Радев изрази притеснение от факта, че българският парламент и правителство не са реагирали на приетата от германския Бундестаг резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ и се е наложило той да изпрати писмо до европейските лидери с настояване за българската позиция, съобщава БТА.

Според държавния глава правителството трябва да положи усилия за следващите стъпки – езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, реабилитацията на репресираните и др.