Свят

Властите във Великобритания и САЩ допускат, че Пригожин е мъртъв

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия започна разследване на самолетната катастрофа, но все още не е обявила водеща версия за причината, довела до внезапното падане на машината по време на полет. Освен това не е потвърдена официално и самоличността на десетимата загинали, чиито тела бяха извадени от отломките на самолета.

Западни политици вече предположиха, че Путин е разпоредил убийството на Пригожин, за да накаже наемническия ръководител за вдигнатия от "Вагнер" бунт на 24 юни и той действително е загинал.

Според британското разузнаване шефът на наемниците Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби в Русия.

 

Нашето разузнаване предполага, че Пригожин най-вероятно е бил в самолета. Следим ситуацията много внимателно и работим с нашите съюзници, за да установим какво се е случило. Но най-важното е Владимир Путин да прекрати незаконното си нахлуване в Украйна. То причинява неописуеми страдания на хората, и ние ще продължим да подкрепяме Украйна, за да може да се противопостави на тази агресия от страна на Русия.

Риши Сунак, министър-председател на Обединеното кралство

Предварителната оценка на американското разузнаване стигна до заключението, че самолетът е свален в сряда от умишлена експлозия и Пригожин вероятно е бил убит.

Няма нищо, което да показва или да дава информация, която да предполага, че е имало ракета земя-въздух.

бриг. ген Пат Райдър, говорител на Пентагона 

Допълниха и че "Вагнер" вече не действа на фронта в Украйна след похода на групировката към Москва.

 

Някои бяха преместени в Беларус, за да обучават военните. Но като цяло, тяхната бойна ефективност е отслабнала и вече не са фактор по отношение на конфликта в Украйна. Що се отнася до Африка - ще видим.

бриг. ген Пат Райдър, говорител на Пентагона 

Германското правителство смята, че не е изключено катастрофата със самолета на Пригожин да е била причинена умишлено, но не разполагат със свои данни за обстоятелствата около произшествието.

Един от противниците на Путин - Алексей Навални, който оцеля след отравяне с "Новичок", обвини руския президент за катастрофата. По думите на опозиционера, който излежава присъда в затвор край Москва, Путин не е успял да преживее факта, че поддръжниците на "Вагнер" смятат Пригожин за герой. 

Въпросните събития бяха най-голямото изпитание за властта на Путин, пред което руският президент се е изправял за повече от две десетилетия начело на страната.

След денонощие мълчание по темата Путин обяви, че 62-годишният лидерът на групировката бил "талантлив", но направил "сериозни грешки в живота си". Той потвърди, че по първоначалните данни на борда на разбилия се самолет е имало членове на "Вагнер". Според списъка на пътниците, публикуван от руските власти, с Пригожин е бил и съоснователят на групировката, Дмитрий Уткин.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че с Пригожин са "били приятели дълго време", както и че "често решавали най-сложните проблеми". Но - по думите му - лидерът на "Вагнер" не виждал "пълната картинка" за това, което се случва в Русия.