Свят

САЩ: Самолетът на Пригожин може да е свален с ракета Земя-Въздух

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руските разследващи работят по инцидента със самолета на основателя на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин, който се разби привечер в сряда. Власти заявиха, че Евгений Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин, са сред 10-те души, пътували с частния самолет, който се разби северно от Москва, и че няма оцелели при катастрофата.

Телата са силно обгорени и ще трябва да бъдат идентифицирани чрез ДНК-тестове. Самият Пригожин също не е разпознат, но на мястото е открит телефонът му, твърди човек от Вагнер.

В същото време САЩ смятат, че самолетът, в който се твърди, че е пътувал Пригожин, вероятно е бил свален с ракета Земя-въздух, изстреляна от руска територия. Това предаде Ройтерс, като се позова на свои източници от американското правителство, пожелали анонимност. Те са подчертали, че това е предварителна оценка и че информацията по случая все още се анализира. 

Използвайки данни от сателитни изображения, Скайнюз са идентифицирали множество въздушни бази и противовъздушни военни части по маршрута, по който е летял самолетът. По описаният маршрут са разположени две зенитно-ракетни бригади. Има и 4 въздушни бази, където се намират военни самолети и хеликоптери. Една от тях, авиобаза "Хотилово", е само на около 13 км от мястото на самолетната катастрофа. Самолетът е летял също близо до резиденцията на Владимир Путин във Валдай, където също са разположени ракети земя-въздух. Свидетелите на катастрофата в руската Тверска област разказват, че са чули 2 взрива.

Вероятно някои са чули два взрива, но ние чухме падането и след това се вдигна дим, и нищо друго. Видяхме, че автомобилите на службата за спешна помощ са се появили много бързо. Полицията дойде веднага, а след това пожарните коли и всички останали започнаха да идват една по една.

Николай Худоногов, местен жител

Друга жена разказва, че е видяла самолет, който се взривил в небето и е започнал да пада надолу. И добавя, че нещо като че ли се откъснало от него във въздуха и е започнал да се спуска надолу.

Основателят на военната компания "Вагнер" и още шестима пътници са били в частния самолет, който се разби в сряда половин част след излитането си от Москва, с екипаж от трима души, според руската служба за гражданска авиация.

Спасителите откриха 10 тела, а руските медии се позоваха на анонимни източници във „Вагнер“, които заявиха, че Пригожин е мъртъв. Официално потвърждение от руските власти обаче няма.