Свят

Путин с първи думи за Пригожин: Беше с трудна съдба, но талантлив

От Euronews България Euronews България

„С трудна съдба, но талантлив“ – така Владимир Путин описа Евгений Пригожин, който според руските власти е сред жертвите на самолетната катастрофа край Москва. Тя стана след 18:00 ч. местно време снощи.

След близо 24 часа мълчание руският президент изрази съболезнования на близките на загиналите 10 души. По думите му първоначалните данни показват, че на борда на разбилия се летателен апарат е имало членове на „Вагнер“. Според информацията на руските авиационни власти и Пригожин, и съоснователят на частната групировка – Дмитрий Уткин, са пътували със самолета по маршрут от руската столица към Санкт Петербург.

„Бих искал да отбележа, че това са хора със значителен принос към нашата обща кауза за борба с неонацисткия режим в Украйна. Помним, знаем и няма да забравим“, заяви Путин по време на среща с лидера на т.нар. Донецка народна република, Денис Пушилин. Той допълни, че разследването на катастрофата ще отнеме време, както и че Пригожин е направил „сериозни грешки в живота“.

Руският държавен глава потвърди, че в сряда лидерът на „Вагнер“ се е връщал от Африка, където се срещнал с „официални лица“, без обаче да споменава кои. Припомни и че двамата се познават от 90-те години на миналия век.

Западни медии и анализатори не изключват Кремъл да стои зад катастрофата. Източници на „Би Би Си“ в сферата на отбраната твърдят, че руското разузнаване вероятно има общо със случая с падналия самолет. А от „Ню Йорк Таймс“ цитираха американски служители, според които на летателния апарат са били поставени експлозиви. Канали в Telegram, близки до „Вагнер“, също заговориха за убийство вместо за случаен инцидент.