Свят

Версиите за катастрофата с Пригожин: От взрив на борда, ракетен обстрел до инсценировка

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Самолетната катастрофата веднага породи подозрения, тъй като съдбата на основателя на частната военна компания "Вагнер" е обект на интензивни спекулации, откакто той вдигна бунт.

Още след безуспешния метеж на бойците ѝ, мнозина изразиха мнението, че дните на собственика ѝ Евгени Пригожин са преброени. Новината за смъртта му дойде в същия ден, в който дойде и тази за отстраняването на генерал Сергей Суровикин от командването на Въздушно-космическите сили на Русия, което е най-знаковото уволнение на руски командир след бунта.

Поддръжниците на Пригожин твърдяха, че самолетът е бил свален умишлено, включително предполагаха, че може да е бил улучен от ракета на противовъздушната отбрана или да е била активирана бомба на борда.

Многобройни противници и критици на Путин са били убити или тежко ранени при очевидни опити за убийство.

Дмитрий Орешкин, професор в Свободния университет в Рига, заяви, че според него инцидентът е имал за цел да покаже, че Путин контролира страната си и че енергийните ресурси са на негова страна.

Това е демонстративна акция. В края на краищата, Пригожин можеше да бъде тихо отровен или да умре от сърдечен удар, както много предишни противници на Путин и неговите генерали. Затова идеалният вариант е да ги отстраниш всички заедно, което всъщност се случи.

Дмитрий Орешкин, професор в Свободния университет в Рига

Самолетната катастрофа може да се разглежда като "началото на низходящата фаза на агресията на Путин в Украйна", добави Орешкин. Сега започва фазата на разочарованието. Тя също ще продължи няколко месеца и, очевидно, това вече е необратимо.

На всеки, който дръзне да посяга на нещо, ще му бъде откъсната главата бързо и незабавно. В този смисъл Путин е избрал най-малко неприятния от различните варианти. Той показа, че контролира ситуацията, че властовите ресурси са на негова страна и че всеки, който се осмели, ще бъде наказан.

Дмитрий Орешкин, професор в Свободния университет в Рига

Руската държавна телевизия отрази подробно работата на следователите на мястото на катастрофата през нощта, но не спомена името на Пригожин в сутрешните бюлетини в четвъртък.