Свят

Кремъл: Твърденията за умишлено убийство на Пригожин са лъжа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Кремъл нарече "пълна лъжа" предположенията на Запада, че собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е бил убит по заповед на Москва. Има много спекулации около самолетната катастрофа и трагичната смърт на пътниците, включително на Пригожшин, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Всичко това е една абсолютна лъжа, а когато отразявате темата, е нужно да се основавате на факти. Засега обаче няма много факти. Те трябва да бъдат установени в хода на разследването. В момента има много спекулации около тази самолетна катастрофа и трагичната смърт на пътниците на борда, сред които Евгений Пригожин. Западът представя всички тези спекулации през добре известната ни гледна точка.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Той отказа да потвърди окончателно смъртта на наемническия ръководител, защото се чакат резултатите от пробите от телата. Сега ще бъдат извършени всички необходими съдебномедицински анализи, включително генетични изследвания. След като бъдат готови някакви официални заключения, те ще бъдат публикувани.

 

Оглавяваната от Пригожин частна военна компания не съществува юридически. "Вагнер" са група хора, които имат голям принос в хода на специалната военна операция в Украйна. Но що се отнася до бъдещето на групировката, в момента не мога да ви кажа нищо, не знам.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Песков отбеляза, че Путин не се е срещал в последно време с Пригожин и заяви още, че за момента не може да се каже дали руският президент ще присъства на погребението му, защото "графикът на държавния глава е много натоварен".