Свят

Жители на Киев разгледаха унищожена руска военна техника на Деня на независимостта

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинците отбелязаха 32-ата годишнина от обявяването на независимостта сив условия на война. Не бяха организирани пищни тържества, за това пък жителите на Киев посетиха с интерес открита изложба на унищожени руски военни машини. 41-годишният Олександър Коломиец беше сред тези, които разгледаха изложената военна техника.

Аз лично осъзнах тази борба. Желанието на хората да изградят независима, силна, процъфтяваща държава става все по-ясно. Надявам се, че ще успеем. Има моменти, в които се чувстваме потиснати, но в моменти като днешния, на централната улица с всички тези военни машини, виждаме, че можем да постигнем тази победа.

Олександър Коломиец

На столичния площад "Независимост" беше отдадена почит и на украинците, загинали по време на продължаващата инвазия. Портрети на войници и стотици знамена изпълниха центъра на Киев.

Дойдох да отдам почит на моя брат по оръжие, на моя приятел, който беше убит, и на онези безброй братя по оръжие, които загинаха, за да празнуваме този ден.

Максименко Юрий, украински военнослужещ

На 24 август 1991 г., в хода на разпадането на Съветския съюз, Украйна обявява своята независимост. Тя става един от учредителите на Общността на независимите държави. На 1 декември същата година референдум утвърждава с голямо мнозинство независимостта на страната. Съветският съюз официално спира да съществува на 25 декември 1991 г. и суверенитетът на Украйна е признат от международната общност.