Европа

Euronews предава от Киев: Във война за независимост Украйна отбелязва своя Ден на независимостта

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За втора поредна година Украйна отбелязва Деня на Независимостта в условия на война.

На днешния ден през 1991 г. на извънредна сесия Върховната рада приема Акта за провъзгласяване на независимостта и обявява създаването на независима украинска държава.

От Киев кореспондентът на Euronews Romania Адриана Стоян разказва:

"За втора поредна година Украйна празнува своя национален празник под звука на въздушните бомбардировки на руснаците след февруари 2022 г. Иронично е, като помислим, че са избрали точно този ден - 24 август, защото тогава е подписана Декларацията за независимост от бившия Съветски съюз през 1991-ва. Малцина са очаквали, че 32 години по-късно трябва да вземат оръжията си и отново да защитят територията си, за да платят с живота си правото да живеят свободно."

"Честит Ден на независимостта на Украйна! Денят на свободните, силните и достойните. Ден на равнопоставените. Украинските мъже и жени. В цялата ни страна. В тази борба всеки е важен. Защото борбата е за нещо, което е важно за всички. За независима Украйна", поздрави украинците в Twitter президентът Володимир Зеленски. Поздравът му бе придружен с 12-минутно видеообръщение.  

Националния празник на Украйна ще бъде отбелязан и у нас с шествия в Пловдив и София, предаде БТА.

Празникът в града под тепетата включва още панаир на занаятите и благотворителна изложба, и ще бъде открит с песента "Щедрик" и слово на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. 

Ще бъдат връчени награди за най-активните доброволци. Детският танцов колектив "Funk drive" ще изпълни танцов флашмоб под мотото "Украйна - това съм аз". Предвидени са още музикални изпълнения и демонстрационни изпълнения по джудо. Празникът ще завърши с българско хоро. По повод Деня на независимостта в Пловдив бе открита и изложба с икони, рисувани върху капаци от сандъци за боеприпаси, на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова.

В София фасадата на Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде осветена в цветовете на националните флагове на Украйна и България. Предвидени за различни културни и благотворителни инициативи, както и концерт. А вечерта между 19 и 20 ч е планирано шествие в центъра на столицата.