Свят

Открили телефона на Пригожин край разбилия се самолет, US разузнаването още се съмнява в смъртта му

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Телефонът на Евгений Пригожин е бил открит в района, където снощи се разби самолетът му. Това съобщават украински медии, които се позовават на анонимни източници.

Късно снощи руската агенция за въздушен транспорт потвърди, че основателят на групировката "Вагнер" е бил на борда на частния самолет, който се разби близо до Москва. С него според руските власти е бил и съоснователят на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

От руската спешна служба посочиха, че в района на катастрофата са открити телата на 10 души - седем пътници и трима членове на екипажа. От американското разузнаване обаче засега казват, че смъртта на лидера на "Вагнер" не може да бъде потвърдена. 

Още - разказва Габриела Беличовска: 

Месеци след похода на „Вагнер“ към Москва – създателите на частната военна групировка са мъртви според властите в Русия. От местната агенция за авиотранспорт потвърдиха, че Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, както и други 8 души, са били в частния самолет, който се разби в Тверска област. Летателният апарат е пътувал от Москва към Санкт Петербург и е имал разрешение за излитане. По данни на публични платформи височината му е намаляла рязко, секунди преди да изчезне от радарите, около 18:00 ч московско време в сряда.

Канали в Telegram, близки до „Вагнер“, също посочват, че Пригожин е бил на борда на разбилия се самолет. Според тях машината е свалена от руската противовъздушна отбрана и става дума за убийство, а не за случаен инцидент. Във въздуха е имало и втори самолет на Пригожин, който е кацнал в Москва.

Руските власти разследват случая, но според експерти смъртта на лидера на „Вагнер“ е била въпрос на време.

„Не би било изненада, ако Евгений Пригожин най-накрая е разчистил сметките си с руската държава. По-скоро е изненадващо, че му беше позволено да оцелее толкова дълго, след като предизвика Москва, като тръгна заедно с хората си към Кремъл, в търсене на разплата с Министерството на отбраната. Оттогава обаче той знае, че има мишена върху гърба си и че президентът Путин трябваше да даде урок – не може Пригожин да създаде опасен прецедент, като се вдигне на бунт и да остане жив след това“, казва Киър Гайлс от Chatham House.

През последните месеци Пригожин критикуваше руското военно министерство за работата му на фронта в Украйна. Това беше и причината да обяви поход към Москва заедно с наемниците си. Опитът за преврат изглеждаше на крачка от това да предизвика гражданска война в Русия, но Пригожин го прекрати на километри от руската столица.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че Пригожин „е подписал собствената си смъртна присъда“, след като се споразумя с лидера на Беларус, Александър Лукашенко, да спре бунта. Американският президент Джо Байдън заяви, че не е учуден от случилото се.

А в момента на катастрофата в Москва – Владимир Путин беше в Курск за чествания, свързани с Втората световна война. Там връчи на военни отличието Герой на Русия, което е получавал и самият Пригожин.  В Санкт Петербург оставиха цветя и запалиха свещи близо до централата на „Вагнер“.