Европа

Екипът на Euronews Bulgaria от Гърция: Стотици доброволци и пожарникари работят денонощно, за да се справят с пламъците

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Шести ден продължава битката с огнената стихия в Гърция. Обстановката в северната част на страната постепенно се нормализира, но жителите на района около Александруполис продължават да живеят в тревога. С тях срещнаха специалните ни пратеници Юлиян Стоянов и операторът Ивайло Михайлов.

Ситуацията в Авас вече се нормализира. Градът все още е празен, но част от жителите му се завръщат, за да видят оцелели са домовете им. Сред тях е Апостолос, чиято къща е сред осемте изгорели. Останал е напълно сам.

Навсякъде около селото имаше огън. Моята къща изгоря тотално.

Aпостолис, жител на Aвас

Той казва, че не знае какво ще прави сега, но ще следва насоките на местните управляващи.
Благодарен, че е все още жив и здрав, Апостолис отива в параклиса, за да се помоли и да запали свещ за своите близки.

За властите последните дни също са били изключително трудни. 

Беше ни толкова трудно. Огънят беше навсякъде, беше обхванал всички краища не селото. Разпоредихме незабавна евакуация на жителите на града.

Гиоргиос, кмет на Авас

Добрата новина е, че движението в района вече е възстановено, а днес ситуацията в района е нормализирана. Контролът на Автомобилния Транспорт в Александруполис заяви, че в Северна Гърция вече няма вечерен час.

Беше много голям проблем, заради пожарите. Сега обаче ситуацията опасността до някъде е отминала, магистралата  все още затворена, но по-малките пътища са отворени.  Граничен пункт Орестиада е най-безопасния път към България.

Контрол на Автомобилния Транспорт в Александруполис

В същото време по суша и въздух, стотици доброволци и пожарникари от няколко европейски страни, включително и България, работят денонощно, за да се справят с пламъците в Северна Гърция.