Спорт

12 хода напред: Нургюл печели първото си злато още на 12 г.

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Salimova Jekov BNT Нургюл Салимова и нейният треньор Живко Жеков са заедно още от 2008 г.

Едва на 20 години Нургюл Салимова записа името си сред тези на най-достойните спортисти в България. Тя не успя да спечели финала на Световната купа в Баку, но спечели уважението на всички българи и събуди интереса им към древната игра за големи умове. Не каза нито дума, но всички научиха чрез нея за проблемите в българския шахмат. Не поиска нищо, но всички – се завтекоха да ѝ помагат. Включително институциите, федерациите и министерствата.

На 20 години, с интелект, мъдрост и – както обича да казва – с 12 хода напред, Нургюл Салимова накара България да се гордее.

Разказваме накратко в следващите редове за впечатляващите епизоди в нейния житейски път до триумфа в Баку и до сърцата на българите:

 

  • Нургюл е родена в търговищкото село Крепча
  • Открива страстта си към шаха още на 4-годишна възраст благодарение на баща си Илхан и на дядо си Салим – също изявен български шахматист.
  • Сегашният ѝ треньор Живко Жеков я забелязва още когато е на пет години по време на турнир в Силистра. Двамата са заедно до ден днешен.
  • Тандемът им дава блестящи резултати от самото начало – малко след турнира в Силистра Нургюл участва на държавно първенство. И го печели.
  • Световният ѝ дебют е в Анталия през 2009 г. А само две години по-късно става европейски шампион до 8-годишни.
  • Първото си злато Нургюл завоюва на Световното първенство в Гърция през 2015 година, когато е едва на 12.
  • А на 16 години тя вече е първа в световната ранглиста за тази възраст, гросмайстор за жени и международен майстор при мъжете.

 

Преди три седмици Нургюл отиде в Баку без треньор, без отбор и дори без психолог - за разлика от съперничката й на финала Александра Горячкина. И въпреки това записа исторически успех.

Очакваме я да се завърне в България!