Спорт

Треньорът на Нургюл Салимова: Всички се гордеят с нея, но малцина ѝ помогнаха

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Имаме надежда, че Нургюл ще спечели Световната купа по шахмат. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ треньорът на Нургюл Живко Жеков. Той обясни, че шампионатът приключва днес, като целта е да бъде излъчен победител.

Казах ѝ – Първият ден – реми, вторият – изпусната победа, а днес вече е време за победата.

Конкурентката на нашата състезателка, рускинята Александра Горячкина е опитен, професионален шахматист от години. Тя е плод на руската школа, която е най-добрата в света към този момент, каза още Живко Жеков. Въпреки това обаче Нургюл е по-млада и има големи шансове, каза още той.

По отношение на състоянието на българския шах Жеков обясни, че в момента има една официална федерация по шахмат – „Българска федерация шахмат 2022“. По думите му има още няколко организации, които искат да създадат федерация.

Проблемът с парите не само в шахмата, но и в българския спорт е законодателството, категоричен беше треньорът. Законът за спорта не е написал така, че да подкрепя българския спорт. Една от причините е, че спонсорите не са стимулирани да подкрепят спортистите.

По думите му един от хората, които са помогнали на Нургюл Салимова да отиде и да представи България е д-р Милен Врабевски, който от дълго време подкрепя федерацията и Нургюл. Нейното участие на шампионата струва 15 000 лв., като голяма част от тях са лични средства, посочи Живко Жеков.

Това е пълен абсурд, да си плащаш, за да представяш България и след това да има хиляди „бащи“, които да викат „нашето момиче, нашето момиче“. Ами, не е вашето. То е на Шахматен клуб Бургас 64, на Българската федерация 2022, на община Бургас, на д-р Милен Врабевски.

По думите му, за да има промяна и да не се случва отново наш спортист да пътува сам по състезания, трябва да има промени в законодателството. Ако Нургюл Салимова успее да спечели днес, вероятно някоя голяма фирма ще изяви желание да стана генерален спонсор и това ще реши нейния проблем, но проблемът на десетки други спортисти няма да бъде решен, категоричен беше Живко Жеков.

Цялото интервю вижте във видеото.