Спорт

Второ реми за Нургюл Салимова, ускорени партии ще определят победителя

От Euronews България Euronews България
Nurgul Salimova International Chess Federation Снимка: FIDE - International Chess Federation, Фейсбук

Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку, предаде БНР.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 119-ия ход.

По този начин, и след вчерашното реми, резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и в понеделник ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определяне на шампионката.

За да стигне до трофея Нургюл започна с победа над Чарлийз ван Зил от Южна Африка в първия кръг. След това последва отстраняване на полякинята Оливия Киолбаса, отбелязва sportal.bg. В третия дойде успех над Мари Ан Гомес от Индия, а в четвъртия над индонезийката Медина Варда Аулия. На четвъртфинала Салимова се изправи срещу Полина Шувалова и спечели с 3:1 след един тайбрек преди да се стигне до битката с Ана Музичук на полуфинала, взета след два тайбрека.


Още със стигането си до финала Нургюл се класира и за турнира на претендентките за световната титла. Надпреварата представлява турнир между осем състезателки, които трябва да определят претендентката за мача за най-ценната титла срещу китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април 2024. Настоящата Световна купа осигурява три места за турнира и едно от тях вече е за Нургюл Салимова.


При мъжете единият финалист е Магнус Карлсен. Той очаква своя съперник, който ще бъде определен в двубоя между Фабиано Каруана и Прагнананда.