България

25 ст. отстъпка за гориво: Какво трябва да знаем, когато зареждаме?

От Euronews България Euronews България

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вероятно ще заработи от края на тази седмица. Компенсацията беше приета окончателно от Народното събрание с актуализацията на бюджета миналата седмица, а днес се очаква решението да бъде обнародвано от Държавен вестник.

Бензиностанциите ще могат да предоставят гласуваната отстъпка за горивата най-рано в събота. Държавната помощ предвижда намаление на цената от 25 стотинки за бензина и дизела и до 70 стотинки за метана.

Светослав Бенчев от Българска петролна и газова организация разясни, че е важното колата да бъде собственост на физическо лице. Той добави, че ограничение за зареждане с отстъпка до 50 литра няма.

В събота вече ще могат да се предоставят тези отстъпки от 25 ст. на литър. Физическите лица - трябва да представят талона в бензиностанцията, защото регистрационният номер се вписва във фискалния касов бон и от тук насетне става въпрос за най-евтините бензин и дизел на обекта, както и за пропанбутана и за метана.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова организация

Димитър Хаджидмитров, собственик на бензиностанция, споделя че фирмата му ще се възползва от тази държавна помощ. Въпреки това той открива потенциален проблем в изплащането на отстъпките на бензиностанциите. 

Подробности вижте във видеото.