Политика

Мария Габриел: Алексей Петров няма роля в сформирането на кабинета

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Алексей Петров няма връзка със сформирането на кабинета, категорична беше пред Euronews Bulgaria вицепремиерът Мария Габриел. Тя увери, че всички криминални случаи, които станаха напоследък в България, а и извън страната, няма да ни отдалечат от Шенген.

Целият процес се случи по открит и прозрачен начин пред очите на цялото българско общество и пред българските медии, категорична беше Мария Габриел. По думите ѝ преговорите са се провеждали публично и са били насочени към общите приоритети и тяхното идентифициране, както и ясното структуриране на общата законодателна програма.

Дори бих искала да напомня, че имах честта да бъда номинирана за министър-председател като първи мандатоносител. В момента, в който стана ясно, че има 116 гласа, които подкрепят това правителство, с цял точно да бъдат избегнати всякакви спекулации или опити да бъде осигурено мнозинство по друг начин, освен прозрачен и ясно заявен пред всички, аз върнах мандата и тогава бе решено, че вторият мандат е национално отговорен.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

По думите ѝ това е предопределило открития и прозрачен начин, по който е било съставено правителството „Денков - Габриел“.