Спорт

Анте Шимунджа: Отборът е написал домашното си

От Euronews България Euronews България

Отборът е написал домашното си, заяви Анте Шимунджа

Треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа заяви, че отборът е "написал домашното си", като се е подготвил за мача със Сутиеска. Във вторник българският първенец приема черногорците в първия си двубой от квалификациите в Шампионската лига.

"Групата, която имаме в момента, е с голяма амбиция и огромно качество", каза Шимунджа в отговор на въпрос, свързан с липсата на нови футболисти.

"Съгласен съм, че не знаем кога ще дойдат нови играчи и кога ще се случи. Знаете, че нашият капитан (Антон Недялков) е след дълга контузия. Влезе с нас в подготовката и ще бъде нашата голяма сила за следващия сезон", каза треньорът. По думите му Кирил Десподов е възстановен, но не е подготвен да играе цял мач.

Още спортни новини:

„Гражданите“ обявиха трансфера на Калвин Филипс

Манчестър Сити подписа с полузащитника на Лийдс Калвин Филипс за 45 млн. паунда, потвърдиха от пресслужбата на шампионите на Висшата лига. „Гражданите“ се съгласиха на първоначална сума от 42 млн. паунда за английския национал, с допълнителни 3 млн. паунда под формата на потенциални бонуси. Филипс, който парафира договор за шест години с „небесносините“, заяви: „Изключително щастлив съм да се присъединя към Манчестър Сити“.

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола избра халфа да подсили центъра на терена след напускането на бразилеца Фернандиньо в края на миналия сезон. Шампионите постигнаха принципна договорка за привличането на Филипс през юни, а сега трансферът бе обявен официално. Английският национал, който излезе от школата на Лийдс, преминава на „Етихад“ след 235 мача за родния си клуб в последните осем кампании.

Играчът е третото ново попълнение на „гражданите“ през летния трансферен прозорец след идването на нападателя на Борусия Дортмунд Ерлинг Холанд и вратаря на Арминия Билефелд Щефан Ортега Морено.

„Артилеристите“ обявиха трансфера на Габриел Жезус

Арсенал финализира трансфера на нападателя на Манчестър Сити Габриел Жезус за сумата от около 45 млн. паунда, съобщиха лондончани. Бразилецът, който вкара 95 гола в 236 мача за „гражданите“, подписа „дългосрочен контракт“ с „артилеристите“, след като реши да напусне шампионите на Висшата лига в търсене на повече игрово време като титуляр.

Жезус се събира отново с мениджъра на Арсенал Микел Артета, който бе асистент на Пеп Гуардиола в Сити, преди да застане начело на „Емиратс“.

Арсенал пусна като свободни агенти Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет през изминалите шест месеци. Независимо че Еди Нкетия подписа нов петгодишен договор, се очаква Жезус да поведе атаката на „топчиите“ в опит да бъде сложен край на шестгодишното отсъствие от Шампионската лига.

Италианският Модена има интерес към волейболния национал

Волейболният национал Алекс Николов е попаднал в плановете на елитния италиански отбор Модена, твърди регионалното издание на вестник "Ил Ресто дел Карлино".

Големият български талант е представен в Италия като един от най-актуалните играчи във волейболната Лига на Нациите и като син на Владимир Николов, който направи успешна кариера в страната. Той вече е участвал в Италия на Световното първенство до 21 години, както и в приятелските мачове между "адзурите" и България в Кавалезе в началото на лятото.

Посрещачът Алекс Николов играе в момента в колежанското първенство по волейбол в САЩ. Волейболистът на Лонг Бийч беше обявен за играч на годината на национално ниво от Асоциацията на американските волейболни треньори, като за първи път новак получава приза за номер 1 в шампионата.

Ян Непомняшчи стигна до нов мач за световната титла

Ян Непомняшчи стигна до нов мач за световната титла в шаха. Руският гросмайстор трябва да се изправи срещу Магнус Карлсен, който неизменно е на върха в последното десетилетие.

Заключителната дума обаче е за норвежеца - през декември той загатна, че може и да не играе в мача за титлата през 2023 г. Тогава той посочи като причина липсата на мотивация, припомня "Ройтерс".

Непомняшчи си осигури победата в турнира на претендентите в Мадрид кръг преди края. Руснакът стана първият гросмайстор, който печели надпреварата два поредни пъти след Василий Смислов (1953 и 1957 г.).

В предишния мач за световната титла Непомняшчи загуби с 3.5:7.5 от Карлсен през 2021 г. Ако норвежецът се откаже, то съперник на Непомняшчи ще е вторият в турнира на претендентите.