Euronews Сега

Нова туристическа атракция в Испания: Разходка с вълци

От Euronews България Euronews България

Разходка с вълци. Това е най-новото туристическо преживяване в Южна Испания. Местен предприемач природозащитник предлага преходи в гората, като всеки човек има за придружител възрастен вълк. 

47-годишният природозащитник е отгледал три хищника. Той казва, че по този начин хората могат да усетят зова на дивата природа и да общуват с красивите създания, които някога са бродили свободно из горите и планините на Иберийския полуостров.

Те са опитомени, но поведението им е диво. Помежду си се държат като истинска глутница: игрите, които играят, начинът по който майката учи малките си на всичко, което е част от инстинкта на вълците.

Мигел Карильо, организатор на обиколки с вълци

През 2009 г Карильо се мести в планинското село Инстинсион, на около 40 км от Алмерия. Обмисля да си вземе куче, но дъщеря му предлага къде на шега, къде на сериозно, че е по-добре вълк, който може да бъде по-подходящ спътник на баща й в суровата среда.

Така Мигел се сдобива с малко женско вълче. 13 години по-късно е собственик на цели три вълка - майката Кахала и децата й Сиукси и Индия. Те са вписани в регистър за идентификация на животните в област Андалусия.

Хората ги харесват и са силно привлечени от тях. Много хора ме спират, за да ги снимам с вълците, и са приятелски настроени. Прекарват доста време да ги галят и да правят снимки. Някои наистина обичат да прекарват времето си с тези животни.

Мигел Карильо, организатор на обиколки с вълци

Връзката между Гонзалес Карильо и тези същества далеч надхвърля тази на собственик и неговите домашни любимци - в случая човекът е станал водач на глутницата.

Смята се, че последният див вълк в Алмерия е бил отстрелян в края на XIX век, въпреки че глутници все още бродят в другите части на Андалусия, включително в съседната провинция Хаен.

Към момента в Испания има около 250 глутници или около 2000 иберийски вълка, според Националния списък на сухоземните животни.