Общество

Цветан Цветанов: За влиянието на Алексей Петров в службите питайте Кирил Петков

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Липса на държавност и връщане на времената от 2008 г. с поръчкови убийства, отвличания и връщане на мутренските времена.

Така коментира пред Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър Цветан Цветанов убийството на Алексей Петров.

Не бих казал, че съм очаквал нападението, тъй като не боравя с оперативна информация. Това е задължение на институциите. Но Алексей Петров беше знакова фигура през последните 20 г. и имаше необходимия и политически, и друг ресурс, който можеше да използва за определени цели.

 

Спомням си много добре когато започнахме да работим ефективно в системата за сигурност какви удари понесох както аз, така и колегите-професионалисти. Знаехме, че той има сериозно влияние и когато се гледаше неговото дело, по което разбира се, той беше оправдан на последна инстанция, прокурорът и съдийката бяха отстранени, а един от ключовите свидетели починаха при неясни обстоятелства при ПТП и много от свидетелите се отказаха от совите показания.

Вие си направете извода какво е направила държавата и какво сме направили в този период, в който имах възможността да работя с истински професионалисти, назначени на ръководни не на политически, а на професионален принцип.

За влиянието му в службите трябва да попитате Кирил Петков, защото доколкото е публично известно, той е бил връзката да се осъществи политическото сътрудничество между Петков, Борисов и Асен Василев.

В момента трябва да се мобилизра и малкото останал професионален ресурс в МВР и да заловят извършителите и поръчителите. В момента няма този капацитет в системата от 2009-20013 г., защото всички професионалисти, които работеха по „Килърите“ бяха махнати от системата или преназначени на длъжности на ниво районни инспектори.

Вижте цялото интервю във видеото.