Общество

Алексей Петров e застрелян в София (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Алексей Петров e бил застрелян в София. Това потвърдиха за Euronews Bulgaria от МВР. 

По първоначална информация убийството е станало в столичния квартал "Драгалевци". Бившата барета е застрелян с пушка, докато се разхожда в района на Драгалевски манастир.

На място е имало и жена, която също е застреляна. Тя е откарана в болница в тежко състояние.

В момента София е блокирана от полиция. 

Около час след покушението лаконично съобщение от МВР посочи, че "криминалисти изясняват факти и обстоятелства около престъпление, извършено днес в столицата".

"Сигналът за ранени мъж и жена в кв. „Драгалевци“ е подаден около 12.20 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, които установяват безжизнено тяло на мъж и ранена жена. Тя е транспортирана в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението.

На 112 сигналът е подаден в 12:40. В района на "Бай Кръстьо" на Витоша са изпратени 2 екипа. Те са установили починал на място мъж и жена в много тежко състояние. Жената е откарана в Пирогов, съобщиха и от Спешната помощ.

 

Това е трети поред опит за ликвидирането на Алексей Петров. Първият неуспешен атентат срещу него беше на 15 август 2002 година, а вторият - с гранатомет - през 2015-а.

 

В началото на преход той служи в специализирания отряд заедно със Златко Баретата, а след това е един от основателите на частното застраховане у нас. Негова е застрахователната компания "ЛевИнс". През годините е бил сътрудник на Национална служба сигурност, след това и съветник в ДАНС. Арестуван и след това оправдан при една от най-шумните акции по времето на  Цветан Цветанов като вътрешен министър- “Октопод”. 

Последните публични изяви на Петров бяха по повод събитията, свързани с предсрочното отстраняване на бившия главен прокурор Иван Гешев и предшествалия го опит за атентат срещу него на пътя София-Самоков от 1 май. Тогава Петров даде няколко интервюта в качеството си на експерт по национална сигурност след дълъг период, в който отсъстваше от публичното пространство.  

В началото на юни в тв интервю каза, че е организирал срещата между т. нар. братя Галеви от Дупница и бившият вътрешен министър Румен Петков през 2006 г. Разказът на Петров дойде след мистериозната смърт на издирвания с червена бюлетина от Интерпол Ангел Христов, който се оказа тайно пристигнал в България и починал. 

 

Обобщение на темата вижте в следващото видео: