Свят

Над 100 са вече жертвите на горските пожари на Хаваите

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Броят на загиналите в ужасяващия горски пожар, който изравни със земята град Лахайна на Хаваите, надхвърли 100 души.

Това съобщи губернаторът на щата Джош Грийн. Около една трета от изпепелените територии вече са претърсени. Очаква се американският президент Джо Байдън да посети скоро пострадалия регион.

Продължава огледа след тежкото огнено бедствие на Хаваите. Губернатор Грийн неведнъж е предупреждавал, че окончателният брой на жертвите на трагедията ще бъде значително по-висок, дори два или три пъти по-голям от сегашния.

 

Разполагаме с голям брой хора на терен. Вече имаме 416 души от Федералните спасителни служби, 273-ма от Националната гвардия. За спешното реагиране участват 185 души с 20 кучета, които издирват пострадалите. Вече са загубени 101 човешки живота. Обходени са са 27% от пострадалите територии.

Джош Грийн, губернатор на Хавай

Кучетата, обучени да търсят тела, прекосяват пепелищата на някогашната Лахайна, живописно туристическо място на остров Мауи. Роднините на изчезналите лица се насърчават да направят ДНК тест, за да помогнат за идентифицирането на телата, които често са неразпознаваеми. Мобилна морга пристигна на мястото на трагедията, за да помогне на служителите на Хавайските острови да идентифицират останките на хората, загинали в горските пожари. На Мауи много жители заявиха, че са разочаровани от мащаба и скоростта на усилията за възстановяване.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще пътува до Хаваите "веднага щом може" на фона на критиките към реакцията му на смъртоносните горски пожари, засегнали щата.

 

Най-смъртоносният горски пожар от повече от 100 години насам. Цял град е унищожен. Щатът ще получи всичко от федералното правителство, от което се нуждае. Веднага одобрих искането на губернатора за обявяване на бедствено положение. Това ще осигури помощ на хората, които отчаяно се нуждаят от нея, които са загубили близките си, домовете си, а поминъкът им е бил повреден и унищожен.

Джо Байдън, президент на САЩ

Това е най-смъртоносният пожар от над един век в САЩ. Град Лахайна, на западния бряг на Мауи, бе почти напълно изпепелен от пламъците. Хиляди сгради там изгоряха.

Приблизително 80 % от Лахайна, град с около 12 000 жители - са унищожени от пожара.