Свят

Расте броят на жертвите на Хавайските острови

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Пожарът, обхванал хавайския остров Мауи тази седмица, е отнел живота на най-малко 90 души, съобщиха местните власти. Други около 1000 души са в неизвестност и броят на жертвите може драстично да нарасне.

Това го превръща в най-смъртоносния горски пожар в САЩ за последните 100 години.

Губернаторът на Хавайските острови Джош Грийн предупреди, че броят на жертвите ще продължи да расте с напредването на спасителите. Екипите за търсене със специално обучени кучета могат да намерят още загинали от пожара. До момента са обиколили само 3% от района на бедствието.

 

Със сигурност това ще бъде най-тежкото природно бедствие, с което Хавайските острови някога са се сблъсквали. Може би това ще бъде най-опустошителният пожар, с който някога се е сблъсквала Америка. Сега можем да подкрепим тези, които са живи. Да съберем хората, където можем, да им осигурим жилища и здравни грижи, а след това да се насочим към възстановяването.

Джош Грийн, губернатор на Хавайските острови

Мащабът на щетите става по-ясен с напредването на претърсването на района, четири дни след като бързо развиващ се пожар изпепели историческия курортен град Лахайна, който унищожи над 2000 сгради и остави повече от 850 хектара изгорена площ.

Разходите за възстановяване се оценяват до момента на 5,5 милиарда долара, според Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Длъжностни лица обещаха да проучат щатските системи за известяване при извънредни ситуации, след като някои жители се усъмниха дали е направено достатъчно, за да бъдат предупредени, преди пожарът да завладее домовете им. Някои бяха принудени да навлязат в Тихия океан, за да избягат.

Пожарите се превърнаха в най-смъртоносното природно бедствие в историята на щата, надминавайки жертвите на цунамито, което уби 61 души на остров Хавай през 1960 г., една година след присъединяването на архипелага към САЩ.