Свят

80 станаха жертвите на пожарите в Хаваите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

На хавайския остров Мауи се извършва нова евакуация, тъй като пламъците се приближават към град Каанапали. Заповедта е издадена само няколко часа, след като на жителите на близкия град Лахайна беше разрешено да се върнат за кратко, за да огледат щетите по домовете си. Досега 80 души са загинали в пожарите. Стотици се водят безследно изчезнали. 

 

Видяхме пламъците и побягнахме надолу към океана, където се срещнахме с друг местен човек, когото познавахме, и с австралийски турист.. Преминахме в режим на оцеляване. Наблюдавахме пожарите и просто поехме по брега и се насочихме колкото се може по-далеч.

Лин Робсън, жител на Лахайна

Западен Мауи, където се намират Лахайна и Каанапали, все още е без ток и вода. Екипи на издирвателните служби все още са в района и търсят жертви на горския пожар. Включително и във водата. Бреговата охрана съобщи, че досега е извадила 17 живи души от водата край пристанището на града. Съобщава се, че всички са в стабилно състояние. Очаква се възстановяването на градовете да изисква милиарди долари. Хиляди хора са останали без дом. Горските пожари на остров Мауи и Големия остров в Хавай започнаха във вторник вечерта. Причината все още не е известна, но след като се запалиха, ураганните ветрове и сухото време помогнаха за разрастването на пламъците.