Свят

Най-малко 36 души загинаха при пожари на Хаваите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 36 души са загинали в горските пожари, които обхванаха части от остров Мауи, съобщиха властите на Хаваите. Три отделни пожара горят на хавайския остров Мауи, като един от тях унищожи голяма част от историческия град Лахайна. Само един път беше отворен за бягащите жители на града. Стотици семейства бяха евакуирани. Най-силните ветрове на Големия остров достигнаха близо 140 километра в час, а на Мауи - над 100 километра в час.

 

Продължаваме да се борим с пожара. В момента имаме хеликоптери, които вчера не успяха да се издигнат във въздуха и сега помагат за потушаването на пожара. В резултат на възникналите три огнища, които продължават да се разрастват тук, на нашия остров е обявена тревога. Имаме 13 евакуации от различни квартали и градове. 16 пътища са затворени. Отворихме пет убежища за останалите без дом.

Ричард Бисен, кмет на окръг Мауи

На летище Кахулуи в Мауи са приютени около 2000 пътници, някои от които новопристигнали, а други - от отменени полети. Властите не препоръчват пътувания, които не са от първостепенно значение, а някои авиокомпании вече предлагат безплатно презаверяване на полетите за хората, които са планирали да пътуват до Мауи през следващите няколко дни.