Свят

Претърсват опожарените Хаваи за нови жертви

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължават отчаяните усилия на хората на Хавайския остров Мауи да открият изчезналите си близки.   
След като броят на жертвите на горския пожар надхвърли 90 души, местните жители продължават да разказват потресаващи истории, за това как са загубили роднини и приятели или все още чакат информация за изчезналите. Властите предупредиха, че усилията за намиране и идентифициране на загиналите все още са в начален етап. Мъж разказа, че се е качил в автомобил с приятелите си, за да избяга от пламъците, но пътищата са се задръстили от трафика.

 

Излязох от колата и борейки се за живота си, хукнах надолу към океана. Бях само на четвърт миля от водата, когато видях как 3-ма мои приятели в една кола и две кучета загинаха. Нищо не можеш да направиш. Беше толкова бързо. Всички са мъртви. Имаше загинали хора и във водата.

Дейвид, жител на Лахайна 

Екипи с кучета за издирване на хора са били повикани, за да помогнат в претърсването на района на бедствието. Друг човек разказа, че все още търси 9 от изчезналите членове на семейството си. Въпреки че се е свързал с местните хотели и власти, той каза, че все още не е чул никаква информация за местонахождението им.

 

Бяхме в много хотели в Лахайна, но никой от тях не е там. Затова бяхме в полицейския участък, обадихме се на Червения кръст, навсякъде, където можем да ги намерим. Но нищо. Нула.

Ейс Ябес, мъж, който търси изчезнали членове на семейството

По данни на губернатора Джош Грийн в западната част на Мауи са повредени или разрушени най-малко 2200 сгради, от които 86% са жилищни. Той добави, че щетите на целия остров се оценяват на близо 6 милиарда долара. Според него възстановяването ще отнеме "невероятно много време".

Ръководителите на службата за извънредните ситуации в Мауи все още оценяват мащаба на щетите в центъра на Лахайна и търсят места за настаняване на хората, които са се изнесли от домовете си. От подслон се нуждаят над 4500 души.

Бягащите от опустошения регион останаха блокирани в автомобилите си в продължение на около 15 часа. Властите вече определиха бедствието като най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от 100 години.

В неделя президентът Джо Байдън заяви, че екипът му обсъжда размера на щетите от горските пожари на Хавайските острови и в близките дни може да замине на мястото на трагедията, за да се запознае лично със ситуацията.