Ела в...

"Ела в..." Куба - Част 2/3

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Островът владеел пътищата към Мексиканския залив и се превърнал в сборен пункт за флотилиите, които се връщали от околностите, пълни със злато, сребро и скъпоценни камъни. Хавана била пристанището, от което корабите опъвали платна по пътя към Испания, а това я превърнало в процъфтяващо място векове наред. Започнало отглеждането на тютюн, захарна тръстика и едър добитък за месо и кожи. Търговията се разрастнала, борбата за бляскавия град станала все по-ожесточена. През вековете Хавана била нападана от френски и английски пирати. Градът бил в ръцете ту на испанците, ту на англичаните. Замъкът Ел Моро и крепостта Ла Кабаня били най-големият испански военен комплекс в Южна Америка по това време, който бранил пристанището на Хавана.

„Замъкът Ел Моро пазил Хавана с триметровите си стени, докато англичаните не го превземат през 1762 година.“

Но не за дълго, след 11 месеца британската армия отстъпва владенията на испанците.

„Крепоста Ла Кабаня този символ на Испания властва 3 столетия, внушителният бастион е построен между 1764 и 1774 година.“

Защитният комплекс бил толкова внушителен и глътнал толкова милиони, че испанският крал Карлос Трети се шегувал, че постройката се виждала с телескоп чак от Мадрид.

Изсичането на горите, за да се засажда захарната тръстика изисквало наличието на все повече роби. Работната ръка на местните племена не достигала. До края на 19 век докараните на острова роби от началото на колонизацията, надхвърлили половин милион. Захарната индустрия била в апогея си. Градовете се развивали бурно, строели се великолепни сгради, имения и дворци, голяма част от които са запазени и до днес. Плантациите се разраствали, а с тях се увеличавало и напрежението за власт над богатствата на Куба. Последвали десетки години на бунтове, борби за свобода на робите, войни за независимост, революции, та докато стигнем до наши дни и по-спокойните времена за Куба.

При Пуенте Баку ная гуа, на стотина километра източно от Хавана се отбиваме от магистралата са да видим дългия 314 метра мост, който виси над каньон дълбок 110 метра. Панорамна площадка позволява да видите съоръжението отстрани, докато пиете някой от коктейлите, които предлага заведението.

Кралската палма, която цъфти и дава плодове през цялата година, образува онези живописни палмови горички, които можете да видите в цялата островна география. Въпреки че не е кубински вид, дървото присъства в целия пейзаж на страната и символизира безспорния характер на кубинския народ, тъй като издържа и на най-яростните бури. Поради величествената ѝ структура и височина, както и силата ѝ, Кралската палма се смята за кралицата на Куба. Тя е изобразена и на националния щит на Куба, като символизира благородната и ведра твърдост на кубинския народ.

(следва продължение)